Αμετάβλητα τα επιτόκια της Fed εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό

Αμετάβλητα τα επιτόκια της Fed εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό

26
Αμετάβλητα τα επιτόκια της Fed εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό

Σταθερά διατήρησε τα επιτόκια η Fed την Τετάρτη 1η Μαΐου με την αμερικανική κεντρική τράπεζα να σημειώνει «μικρή πρόοδο» σε ό,τι αφορά την πτώση του πληθωρισμού, μια εξέλιξη που πιθανώς να καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων.

H Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25%-5,50% με τον πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ να σημειώνει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων δεν είναι πιθανές, ενώ την ίδια ώρα, η πορεία του πληθωρισμού δεν προϊδεάζει σύντομα κάποια μείωση. Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές που ανέμεναν ότι η τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στις αρχές του τρέχοντος έτους αναγκάστηκαν τώρα να αναβάλουν τις εκτιμήσεις τους.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή το δωδεκάμηνο έως τον περασμένο Μάρτιο αυξήθηκε 3,5%. Ο αριθμός αυτός είναι αρκετά χαμηλότερος από το 9,1% που κατεγράφη τον Ιούνιο του 2022 αλλά υψηλότερος από το 2% που έχει θέσει ως στόχο η Fed.

Ο Πάουελ επεσήμανε ακόμη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε άλλες χώρες μπορεί να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων πιο γρήγορα από τις ΗΠΑ λόγω ανησυχιών για οικονομική επιβράδυνση. «Η διαφορά μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών που εξετάζουν τώρα μειώσεις επιτοκίων είναι ότι απλώς δεν έχουν το είδος της ανάπτυξης που έχουμε εμείς», είπε. «Μπορούμε να είμαστε υπομονετικοί».

Φωτό: EPA / MICHAEL REYNOLDS

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.