Άλμα των ρωσικών εξαγωγών σιταριού

Άλμα των ρωσικών εξαγωγών σιταριού

104
Άλμα των ρωσικών εξαγωγών σιταριού

Μετά από μια νωχελική αρχή τον περασμένο Ιούλιο, οι εξαγωγές σιταριού της Ρωσίας πλέον σημειώνουν αλματώδη άνοδο για το εμπορικό έτος 2022/2023.

Σύμφωνα με δεδομένα της Logistic OS, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι διά θαλάσσης εξαγωγές ρωσικού σιταριού διαμορφώθηκαν στους 6,1 εκατ. τόνους, καταγράφοντας αύξηση 90% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Η έκρηξη αυτή των εξαγωγών καταδεικνύει ότι πλέον οι τιμές έχουν αποκλιμακωθεί, ενώ οι φορτωτές ξεπερνούν ορισμένους χρηματοοικονομικούς και ασφαλιστικούς σκοπέλους που συνδέονται με τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Οι προοπτικές των εξαγωγών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα παραμένουν, ωστόσο, σε θολό τοπίο και πολλά θα εξαρτηθούν από την παράταση ή μη της συμφωνίας Ρωσίας-Ουκρανίας-Τουρκίας-Ηνωμένων Εθνών. Η Ουκρανία, της οποίας οι εξαγωγές υπολείπονται έναντι της Ρωσίας, επιθυμεί την παράταση της συμφωνίας κατά τουλάχιστον έναν χρόνο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά έτους στο Σικάγο και στο Παρίσι, με τους μεγάλους όγκους εξαγωγών της Ρωσίας να εκτιμάται ότι θα ανακόψουν περαιτέρω τις τιμές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.