Ποιες χώρες παράγουν το περισσότερο σιτάρι;

Ποιες χώρες παράγουν το περισσότερο σιτάρι;

872
Ποιες χώρες παράγουν το περισσότερο σιτάρι;

Η επισιτιστική επάρκεια διεθνώς, και δη με επίκεντρο τις ασθενέστερες χώρες, έχει απασχολήσει σε σημαντικό βαθμό την παγκόσμια κοινότητα, καθώς οι ροές τροφίμων έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τη σύγκρουση στην ανατολική Ευρώπη.

Άλλωστε, Ρωσία και Ουκρανία διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην παραγωγή σιτηρών και η εισβολή της πρώτης έχει αποκόψει από την αγορά σημαντικό μέρος των ποσοτήτων, παρά τις επιτυχείς -ως έναν βαθμό- προσπάθειες για τη δημιουργία θαλάσσιων διαδρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

Παράλληλα, παρότι Ρωσία και Ουκρανία είναι κύριες χώρες για τις εξαγωγές σιτηρών, στο μέτωπο της παραγωγής και δη εκείνης του σιταριού, η Κίνα και η Ινδία κρατούν τα ηνία, με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να ακολουθούν. Πιο συγκεκριμένα, από το σιτάρι που παράχθηκε μεταξύ του 2000 και του 2020, στην Κίνα παράχθηκε το 17%, στην Ινδία το 12,5%, στη Ρωσία το 8,4% και στις ΗΠΑ επίσης το 8,4%. Επόμενη χώρα της κατάταξης παραγωγής σιταριού ήταν η Γαλλία με 5,4%.

Σε επίπεδο ηπείρων, Ασία και Ωκεανία αθροιστικά βρίσκονται αδιαμφισβήτητα στην κορυφή, ενώ μετά ακολουθεί η Ευρώπη, μετά η Αμερική και τέλος η Αφρική.

Γράφημα  1 Παγκόσμια παραγωγή σιταριού 2000-2020, Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γράφημα 1 Παγκόσμια παραγωγή σιταριού 2000-2020, Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.