«Άδικο πλεονέκτημα» για την Κίνα στις αερομεταφορές

«Άδικο πλεονέκτημα» για την Κίνα στις αερομεταφορές

87
«Άδικο πλεονέκτημα» για την Κίνα στις αερομεταφορές

Τα spillover φαινόμενα των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης συνεχίζουν να καθίστανται εμφανή, μέσω της επίδρασής τους σε πληθώρα βιομηχανιών. Η βιομηχανία αερομεταφορών δεν συνιστά εξαίρεση, με τις ευρωπαϊκές εταιρείες να σημειώνουν ότι η Κίνα κατέχει «άδικο πλεονέκτημα», καθώς τους επιτρέπεται να εισέρχονται στον ρωσικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του CEO της Air France-KLM, Ben Smith, η αναδιάταξη των routes δεν έχει επηρεάσει τις κινεζικές εταιρείες, ενώ αντιθέτως οι πτήσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών διαρκούν περισσότερη ώρα, λόγω του γεγονότος ότι αναγκάζονται να παρακάμψουν τον ρωσικό εναέριο χώρο.

Ενδεικτικά, η πτήση της φινλανδικής Finnair μεταξύ Ελσίνκι και Τόκιο πλέον διαρκεί περισσότερο από 13 ώρες, έναντι λιγότερων από δέκα παλαιότερα. Μάλιστα, το επιπλέον κόστος δεν είναι μονάχα «χρονικό», αλλά σαφώς αφορά και τα καύσιμα, τόσο σε επίπεδο κόστους όσο και εκπομπών από την κατανάλωσή τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.