H Iσπανία, hub για τη μεταφορά πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο

H Iσπανία, hub για τη μεταφορά πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο

161
H Iσπανία, hub για τη μεταφορά πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο

Σε κράτηση ενός product tanker σημαίας Μάλτας, το οποίο απέρριψε πετρέλαιο σε ανοικτά ύδατα κοντά στο λιμάνι της Ταραγόνα, προχώρησαν πρόσφατα οι αρχές της Ισπανίας.

Οι ισπανικές ακτογραμμές της Μεσογείου και του Ατλαντικού Ωκεανού αποτελούν hotspot για τη μεταφορά πετρελαιοειδών από πλοίο σε πλοίο (STS), μετά και τις κυρώσεις στα ρωσικά φορτία και πλοία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών της Ισπανίας, η πετρελαιοκηλίδα επεκτάθηκε σε μια περιοχή 12,7 τ.χλμ. Το 2021, οι ισπανικές αρχές προχώρησαν στην κράτηση ενός ακόμη δεξαμενόπλοιου για την απόρριψη πετρελαίου στη θάλασσα, 55 τ.χλμ. από τις ακτές της Λα Πάλμα στις Κανάριες Νήσους.

Την ίδια ώρα, στις 14 Φεβρουαρίου, οι ισπανικές αρχές προέβησαν στην κράτηση του «Elephant» κατά τη διάρκεια επιθεώρησής του. Το πλοίο είχε εμπλακεί σε STS μεταφορά με το «Maersk Magellan», του οποίου η είσοδος νωρίτερα είχε απαγορευτεί από το λιμάνι της Ταραγόνα. Ο λόγος της απαγόρευσης εισόδου ήταν ότι τα εμπορεύματα που μετέφερε είχαν προέλθει από πλοίο που, παρότι πλέον φέρει τη σημαία του Καμερούν, πριν από την 1η Ιουλίου 2022 έφερε τη σημαία της Ρωσίας.

Η STS δραστηριότητα για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου και την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων έχει αυξηθεί σημαντικά στο Στενό του Γιβραλτάρ. Σύμφωνα με στοιχεία, περισσότερες από 50 τέτοιες μεταφορές έλαβαν χώρα στην περιοχή από τα τέλη του 2022 έως τις 8 Φεβρουαρίου. Συνήθως μικρότερα δεξαμενόπλοια φορτώνουν από τα ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής και μεταφέρουν το φορτίο σε VLCCs στο Γιβραλτάρ, τα οποία εν συνεχεία μεταφέρουν το πετρέλαιο στις ασιατικές αγορές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.