Το παζλ της παγκόσμιας προσφοράς σόγιας

Το παζλ της παγκόσμιας προσφοράς σόγιας

46
Το παζλ της παγκόσμιας προσφοράς σόγιας

Οι προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς σόγιας οδηγούνται από έναν συνδυασμό καιρικών συνθηκών, που επηρεάζουν τις συγκομιδές, και των διπλωματικών διενέξεων ΗΠΑ και Κίνας, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες εμπορικές αναταράξεις.

Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή σόγιας για το 2022/2023 θα διαμορφωθεί σε 385,04 εκατ. τόνους και ενώ η οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα θα δώσει ώθηση στη ζήτηση και στις εισαγωγές της.

Στη Βραζιλία, οι μη ευνοϊκές καιρικές συνθήκες έχουν επιβραδύνει τον ρυθμό καλλιέργειας σόγιας σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Η παραγωγή σόγιας της χώρας εκτιμάται στους 154 εκατ. τόνους, επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα από την αμέσως προηγούμενη εκτίμηση. Η καθυστέρηση αυτή στην καλλιέργεια πιθανώς να επηρεάσει τις εξαγωγές προς την Κίνα, με κύκλους της αγοράς να αναμένουν ότι η ανάκαμψη στις κινεζικές εισαγωγές σόγιας από τη Βραζιλία θα έρθει από τα μέσα Απριλίου και μετά.

Από την άλλη, καθώς η καλλιέργεια βρίσκεται σε πρώιμα στάδια στη Βραζιλία, οι αμερικανικές εξαγωγές απογειώθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον προηγούμενο μήνα οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα ήταν στους 5,5 εκατ. τόνους, σημειώνοντας άνοδο 33,7% σε σχέση με τον πενταετή μέσο όρο. Τον Φεβρουάριο, οι εν λόγω ροές κινούνται πιο κοντά στα επίπεδα του μέσου όρου πενταετίας, ωστόσο οι πρόσφατες εξελίξεις με το κινεζικό μπαλόνι και το ενδεχόμενο κατασκοπείας των ΗΠΑ μπορούν να τινάξουν στον αέρα τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, επηρεάζοντας και το εμπόριο σόγιας.

Στην Αργεντινή, οι μη ευνοϊκές συνθήκες βλάστησης, λόγω της ξηρασίας, είναι πιθανόν να οδηγήσουν στη χειρότερη χρονιά για τους εγχώριους καλλιεργητές. Οι παρούσες συνθήκες, εάν επιμείνουν, θα αντανακλασθούν στην περιορισμένη προσφορά σόγιας για εξαγωγές. Μάλιστα υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο η χώρα της νότιας Ασίας να στραφεί στις ΗΠΑ για εισαγωγές, όπως έκανε το 2018, με παρόμοιες καιρικές συνθήκες.

Πηγή: Ιntermodal Weekly Report / Week 07

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.