Σημαντική η παρουσία ευρωπαϊκών εταιρειών στη Ρωσία

Σημαντική η παρουσία ευρωπαϊκών εταιρειών στη Ρωσία

112
Σημαντική η παρουσία ευρωπαϊκών εταιρειών στη Ρωσία

Το κύμα εξόδου των εταιρειών από τη Ρωσία, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, δεν ήταν τόσο μαζικό όσο διαφαινόταν κατά τη διάρκεια του 2022. Αντιθέτως, κυρίως οι επιφανείς εταιρείες ήταν εκείνες που διέκοψαν πλήρως τις δραστηριότητές τους επί ρωσικών εδαφών, με τη συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών που διατηρούν τις έδρες τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις G7 να συνεχίζουν τις λειτουργίες τους στη Ρωσία. Τα παραπάνω αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο St. Gallen της Σουηδίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, τον Απρίλιο του 2022 υπήρχαν 2.405 θυγατρικές εταιρείες 1.405 εταιρειών σε ΕΕ και G7 και μόλις το 9% αυτών διέκοψαν τις λειτουργίες τους στη Ρωσία ή μεταπωλήθηκαν. Συνεπώς, το κύμα αποεπένδυσης περιορίστηκε περισσότερο σε γνωστές επιχειρήσεις, όπως η Amazon, η Apple, η Google, η Microsoft, αλλά και η Samsung, η Starbucks, η Mercedes, η Shell.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε ευρύτερο πλαίσιο, ήταν μεγαλύτερη η έξοδος των αμερικανικών εταιρειών έναντι των ευρωπαϊκών ή των ιαπωνικών. Σχεδόν το 18% των θυγατρικών της λίστας που συνδέονται με αμερικανικές εταιρείες αποεπένδυσαν από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.