Τεχνολογικοί κολοσσοί: Η «φούσκα» της πανδημίας και το μαζικό κύμα απολύσεων

Τεχνολογικοί κολοσσοί: Η «φούσκα» της πανδημίας και το μαζικό κύμα απολύσεων

70
Τεχνολογικοί κολοσσοί: Η «φούσκα» της πανδημίας και το μαζικό κύμα απολύσεων

Δύο χρόνια μετά την εκρηκτική άνοδο της ζήτησης του ηλεκτρονικού εμπορίου και το κύμα προσλήψεων στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, ένα άλλο κύμα λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα, αυτό των απολύσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι Amazon, Alphabet, Microsoft, Meta και Apple αύξησαν το εργατικό τους δυναμικό κατά ένα εκατομμύριο εργαζομένους. Σύμφωνα με την El Pais, οι πέντε τεχνολογικοί κολοσσοί απασχολούσαν 927.000 εργαζομένους το 2017 και ο αριθμός έφτασε σε πάνω από δύο εκατομμύρια το 2022. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες οι τέσσερις από αυτές ‒και συγκεκριμένα οι Amazon, Alphabet, Microsoft και Meta‒ ανακοίνωσαν περικοπές 50.000 και πλέον θέσεων εργασίας. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: η Amazon προχωρά σε 18.000 απολύσεις, ήτοι το 1,2% του εργατικού της δυναμικού, η Alphabet σε 12.000 απολύσεις, δηλαδή το 6,4% του εργατικού της δυναμικού, η Meta σε 11.000 απολύσεις (12,6% του εργατικού δυναμικού) και η Microsoft σε 10.000 απολύσεις (4,5% του εργατικού δυναμικού).

«Προσλάβαμε εν μέσω μιας διαφορετικής οικονομικής πραγματικότητας από αυτήν που βιώνουμε σήμερα», ανέφερε ο Sundar Pichai, CEO της Google, στο μήνυμά του προς τους 12.000 απολυμένους εργαζομένους. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι επικεφαλής των άλλων τεχνολογικών κολοσσών, οι οποίοι επικαλούνται αλλαγές στις οικονομικές συνθήκες κυρίως λόγω του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, ενώ παραδέχονται ότι προέβησαν σε σημαντικής κλίμακας προσλήψεις και υπερανάπτυξη κατά την αρχή της πανδημίας λόγω της υψηλής ζήτησης. Ο Mark Zuckerberg, επικεφαλής της Facebook, στις αρχές Νοεμβρίου τόνιζε τα εξής: «Στην αρχή της πανδημίας, ο κόσμος περιπλανήθηκε διαδικτυακά και η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου οδήγησε σε υπέρμετρη ανάπτυξη των εσόδων. Πολλοί προέβλεψαν ότι πρόκειται για μια μόνιμη επιτάχυνση, η οποία θα συνεχιστεί και μετά το τέλος της πανδημίας. Έτσι και εγώ αποφάσισα να αυξήσω σημαντικά τις επενδύσεις μας, οι οποίες δυστυχώς δεν απέδωσαν όπως ανέμενα». Πάντως, παρά την αναγνώριση των λαθών γι’ αυτή την εξέλιξη, κανείς από τους CEO των Big Tech δεν είδε τη θέση του ή τις απολαβές του να πλήττονται, σημειώνει χαρακτηριστικά το CNN. Μάλιστα αναλυτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι ότι τους προσεχείς μήνες θα ανακοινωθούν επιπλέον περικοπές θέσεων εργασίας στον κλάδο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.