Οι ναυλαγορές σε άνοδο με τα bulk carriers οδηγό

Οι ναυλαγορές σε άνοδο με τα bulk carriers οδηγό

402
Οι ναυλαγορές σε άνοδο με τα bulk carriers οδηγό

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα παραμένουν οι ναυλαγορές, οι οποίες κατέγραψαν περαιτέρω άνοδο την εβδομάδα με πέρας την Παρασκευή 20 Μαΐου, με επίκεντρο τα bulk carriers. Πιο συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons, ο σχετικός δείκτης ClarkSea κατέγραψε άνοδο 1% σε εβδομαδιαία βάση και διαμορφώθηκε στα $44.357/ημέρα, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδά του από το 2008.

Ειδικότερα, η άνοδος στην αγορά των bulk carriers εστιάστηκε στα μεγαλύτερα μεγέθη. Σύμφωνα με την Clarksons, ο μέσος όρος των κερδών ταξιδιού για ένα Capesize πλοίο κατέγραψε άνοδο 9% σε εβδομαδιαία βάση και διαμορφώθηκε στα $39.000/ημέρα, το οποίο συνιστά υψηλό για το 2022.

Την ίδια ώρα, οι συνθήκες στην αγορά containerships, και δη σε εκείνη των συμβολαίων χρονοναυλώσης, παραμένουν εξαιρετικές. Η ζήτηση για containerships τύπου feeder είναι ισχυρή παρά το γεγονός πως κατεγράφη οριακή πτώση στους ναύλους: Οι ναύλοι για ένα feeder μεταφορικής ικανότητας 1.700 TEUs σε συμβόλαιο διάρκειας 6-12 μηνών κατέγραψαν πτώση 2% σε εβδομαδιαία βάση και διαμορφώθηκαν στα $61.500/ημέρα.

Ωστόσο, βάσει της Clarksons, στη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων οι προκλήσεις επιμένουν. Τα κέρδη των VLCCs που δεν είναι κατηγορίας eco σημείωσαν περαιτέρω πτώση και παρέμειναν υπό του μηδενός. Ακόμη, τα κέρδη των Aframaxes κατέγραψαν πτώση αλλά παραμένουν στα υγιή επίπεδα των $27.000/ημέρα. Όσον αφορά την αγορά των clean tankers, ο μέσος όρος των κερδών για ένα MR tanker σημείωσε άνοδο 22% σε εβδομαδιαία βάση και ανήλθε σε $39.737/ημέρα, επίπεδα που συνιστούν υψηλό για το 2022.

Τέλος, θετικές παραμένουν οι συνιστώσες στη ναυλαγορά των gas carriers, γεγονός που ενίσχυσε την ανοδική πορεία του δείκτη ClarkSea.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.