OPEC+: Διαβουλεύσεις μεγάλης κλίμακας και «φλερτ» της Σαουδικής Αραβίας με τη Ρωσία

OPEC+: Διαβουλεύσεις μεγάλης κλίμακας και «φλερτ» της Σαουδικής Αραβίας με τη Ρωσία

137
OPEC+: Διαβουλεύσεις μεγάλης κλίμακας και «φλερτ» της Σαουδικής Αραβίας με τη Ρωσία

Σημαντικές διεργασίες λαμβάνουν χώρα στους κόλπους τoυ OPEC+, με τη Σαουδική Αραβία να τάσσεται υπέρ της Ρωσίας ως μέλος-σύμμαχος του Οργανισμού, παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε στους Financial Times ότι το Ριάντ «προσβλέπει σε μια συμφωνία του OPEC+, η οποία θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία» και τόνισε ότι «ο κόσμος θα πρέπει να εκτιμήσει την αξία της συμμαχίας των παραγωγών».

Τα σχόλια του πρίγκιπα Abdulaziz bin Salman αποτελούν μια ξεκάθαρη ένδειξη υποστήριξης στη Ρωσία, τη στιγμή μάλιστα που η Δύση εντείνει τις κυρώσεις της στη Μόσχα με επίκεντρο την ενέργεια. Η τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα αποτελεί σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ.

Το Ριάντ αντιστέκεται στις πιέσεις της Δύσης να αυξήσει την παραγωγή αργού για να συμβάλει στη μείωση των τιμών στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει έλλειψη προσφοράς.

Ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman ανέφερε επίσης στους FT ότι ακόμη είναι αρκετά νωρίς για να υπάρχει σαφής εικόνα μιας νέας συμφωνίας, δεδομένων των αβεβαιοτήτων στην αγορά. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο OPEC+ θα αυξήσει την παραγωγή εάν η ζήτηση το απαιτεί.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η ρωσική παραγωγή πετρελαίου υποχώρησε από τα 11 εκατ. βαρέλια τον Μάρτιο σε 10 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον Απρίλιο, σύμφωνα με δεδομένα της OilX. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η παραγωγή της Ρωσίας θα μειωθεί περαιτέρω κατά 3 εκατ. βαρέλια/ημέρα, εάν οι χώρες της Δύσης συνεχίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.