Ουκρανία: Στροφή στις εισαγωγές σόγιας

Ουκρανία: Στροφή στις εισαγωγές σόγιας

95
Ουκρανία: Στροφή στις εισαγωγές σόγιας

H Ουκρανία, ο ένατος μεγαλύτερος παραγωγός σόγιας στον κόσμο, στρέφεται προς τις εισαγωγές, καθώς οι εγχώριες προμήθειες έχουν μειωθεί και οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα, σημειώνουν κύκλοι της αγοράς στο Agricensus.

Οι μικρότερες συγκομιδές των τελευταίων ετών, η απροθυμία των καλλιεργητών να πουλήσουν μέρος της παραγωγής και η αύξηση των τιμών στην εγχώρια αγορά ενδεχομένως να οδηγήσουν την Ουκρανία στις εισαγωγές από άλλες χώρες.

H Βραζιλία, η οποία σπάει διαδοχικά ρεκόρ παραγωγής, αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική για τους εισαγωγείς. Μάλιστα το Agricensus αναφέρει ότι πολλοί από αυτούς έχουν προβεί σε εκ των προτέρων παραγγελίες για φορτία σόγιας από την πρόσφατη συγκομιδή της Βραζιλίας. Βέβαια, το γεγονός ότι ορισμένοι Ουκρανοί εισαγωγείς στρέφονται στις ξένες αγορές δεν σημαίνει ότι κλείνουν την πόρτα στις εγχώριες προμήθειες, αρκεί η τιμή τους να κυμαίνεται σε ανταγωνιστικά επίπεδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, η παραγωγή σόγιας της Ουκρανίας πέρυσι έφτασε σε χαμηλά επτά ετών, στους 3,1 εκατ. τόνους. Από την άλλη, τα αποθέματα κινούνταν σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 18% από τις αρχές της εμπορικής περιόδου έως το τέλος Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.