Να μην εφησυχάζουν οι ναυτικοί που επισκέπτονται περιοχές με τροπικά κλίματα συστήνει...

Να μην εφησυχάζουν οι ναυτικοί που επισκέπτονται περιοχές με τροπικά κλίματα συστήνει το Gard

261
Να μην εφησυχάζουν οι ναυτικοί που επισκέπτονται περιοχές με τροπικά κλίματα συστήνει το Gard

Παρά την ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με τον ιό Ζήκα, ο οποίος δεν πρέπει πλέον να θεωρείται ότι αποτελεί μια διεθνή έκτακτη κατάσταση, οι ναυτικοί δεν πρέπει να εφησυχάζουν, όταν επισκέπτονται μια περιοχή όπου υπάρχει κίνδυνος έκθεσης σε κουνούπια.
Τα κουνούπια είναι ένα από τους πλέον θανατηφόρους έμβιους οργανισμούς στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η ικανότητά τους να μεταφέρουν και να μεταδίδουν διάφορες ασθένειες οδηγεί σε εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Ειδικά ο ιός Ζήκα κατατάχθηκε πρόσφατα ως μία από τις πιο προκλητικές απειλές για την ανθρώπινη υγεία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ελονοσία προκάλεσε 438.000 θανάτους το 2015. Επίσης η παγκόσμια συχνότητα εμφάνισης του δάγκειου πυρετού έχει αυξηθεί 30 φορές τα τελευταία 30 χρόνια: το 2015, 2,35 εκατομμύρια κρούσματα δάγκειου πυρετού αναφέρθηκαν στην Αμερική. Ο Κίτρινος πυρετός και η ασθένεια chikungunya έχουν προκαλέσει επίσης κύματα επιδημίας τα τελευταία χρόνια.
Πολύ σημαντικές εμπορικές διαδρομές διαπερνούν από περιοχές που πλήττονται από κουνούπια τα οποία μεταφέρουν μολυσματικές και επικίνδυνες ασθένειες με αποτέλεσμα την έκθεση ναυτικών σε κίνδυνο. Η έκθεση σε τσιμπήματα των κουνουπιών και τα ποσοστά μόλυνσης όπως αναφέρουν ειδικοί λοιμοξιολόγοι ποικίλουν μέσα στην ίδια χώρα ανάλογα και με τις εποχές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.