Η ανησυχητική επάνοδος της πειρατείας στη Σομαλία

Η ανησυχητική επάνοδος της πειρατείας στη Σομαλία

104
Η ανησυχητική επάνοδος της πειρατείας στη Σομαλία

Η άνοδος των περιστατικών πειρατείας συνεχίζει να προκαλεί προβληματισμό στους κόλπους της ναυτιλίας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ICC International Maritime Bureau, στο επίκεντρο βρίσκονται τα περιστατικά στα ανοικτά της Σομαλίας το 2024.

Ειδικότερα, 33 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης ληστείας σημειώθηκαν το α’ τρίμηνο του έτους, έναντι 27 περιστατικών την ίδια περίοδο το 2023. Στα 24 περιστατικά, πειρατές επιβιβάστηκαν στα πλοία. Τα έξι χαρακτηρίστηκαν ως απόπειρες επίθεσης, σε δύο τα πλοία καταλήφθηκαν, ενώ υπήρξε ένα περιστατικό κατά το οποίο το πλοίο δέχτηκε επίθεση με πυροβόλα όπλα.

Πέραν αυτού, η επιθετικότητα ενάντια στα πληρώματα συνεχίζεται. Στα καταγεγραμμένα περιστατικά, 35 μέλη πληρώματος κρατήθηκαν όμηροι, εννέα απήχθησαν, ενώ ένα μέλος απειλήθηκε.

Όσον αφορά συγκεκριμένα τη Σομαλία, στα ανοικτά της αφρικανικής χώρας καταγράφηκαν τα δύο περιστατικά κατάληψης του πλοίου, το ένα περιστατικό επίθεσης με πυροβόλα, το ένα περιστατικό επιβίβασης πειρατών και η μία απόπειρα προσέγγισης πλοίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.