«Αυξήστε το budget»: Η παραίνεση συνασπισμού για τις μεταφορές στην ΕΕ

«Αυξήστε το budget»: Η παραίνεση συνασπισμού για τις μεταφορές στην ΕΕ

32
«Αυξήστε το budget»: Η παραίνεση συνασπισμού για τις μεταφορές στην ΕΕ

Ένας συνασπισμός περισσότερων από 40 ενώσεων, που εκπροσωπούν όλους τους κλάδους μεταφοράς, εγκαινιάζει εκστρατεία με την οποία ζητά από την ΕΕ να επενδύσει μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της στις μεταφορές. Μια ανανεωμένη και διευρυμένη εκδοχή του Connecting Europe Facility (CEF) είναι ζωτικής σημασίας για να καταστεί δυνατή η αύξηση του όγκου των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών κατά 50% έως το 2030 και κατά 100% έως το 2050, δύο στόχοι που καθορίζονται στη στρατηγική της ΕΕ για τη βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα.

Η εν λόγω συστράτευση δυνάμεων έλαβε χώρα στο περιθώριο των Connecting Europe Days (02-04 Απριλίου). «Ένα ισχυρό μέσο όπως το CEF είναι πολύ αναγκαίο για την Ευρώπη, ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο τομέας των μεταφορών έχει στρατηγική σημασία για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και γεωστρατηγικών προκλήσεων της Ευρώπης. «Μόνο με ισχυρές μεταφορές στον πυρήνα της, η Ευρώπη θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της για το κλίμα και την ανθεκτικότητα και να διαφυλάξει την κυριαρχία της στην αλυσίδα εφοδιασμού της», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των ενώσεων.

Το CEF, το οποίο διαχειρίζεται απευθείας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διαθέτει προϋπολογισμό με τη μορφή επιχορηγήσεων, έχει αποδείξει την ικανότητά του να επιλέγει χρήσιμα έργα για την ανάπτυξη των μεταφορών στην Ευρώπη. Η διατήρηση αυτού του μέσου με διευρυμένο προϋπολογισμό θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα των υπευθύνων λήψης αποφάσεων στις επόμενες δημοσιονομικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.