Λιμένας Βαλτιμόρης: Τα δειλά βήματα προς την κανονικότητα

Λιμένας Βαλτιμόρης: Τα δειλά βήματα προς την κανονικότητα

112
Λιμένας Βαλτιμόρης: Τα δειλά βήματα προς την κανονικότητα
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MICHAEL REYNOLDS

Λίγες μέρες έχουν περάσει από το καταστροφικό συμβάν στον λιμένα της Βαλτιμόρης των ΗΠΑ, με τα πρώτα δειλά βήματα προς την κανονικότητα να εκκινούν ήδη.

Ειδικότερα, δημοσίευμα του Reuters την 1η Απριλίου έκανε λόγο για έναν παροδικό ναυτιλιακό διάδρομο, ο οποίος επέτρεψε σε κάποιες φορτηγίδες και σε κάποια ρυμουλκά να «δραπετεύσουν» από τον λιμένα.

Ωστόσο, η επιστροφή της ναυτιλιακής κίνησης στην κανονικότητα φαίνεται να απέχει αρκετά ακόμη. Πρώτο βήμα είναι η απελευθέρωση του containership «Dali», το οποίο αναμένει με 4.000 containers και 21 άτομα πλήρωμα την απομάκρυνση συντριμμιών της γέφυρας. Το εγχείρημα αυτό όμως δεν είναι ιδιαίτερα απλό, δεδομένου του μεγέθους της γέφυρας αλλά και διότι μέρος των συντριμμιών βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια των υδάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, επόμενος στόχος είναι να ανοίξουν νέοι μικροί διάδρομοι σε διάφορα σημεία της γέφυρας. Σύντομα αναμένεται να ανοίξει ένας βάθους περίπου 4,6 έως 4,9 μ., ενώ αργότερα ένας βάθους 6,1 έως 7,6 μ., ο οποίος θα επιτρέψει τη «διαφυγή» σχεδόν όλων των φορτηγίδων και των ρυμουλκών που βρίσκονται στον λιμένα της Βαλτιμόρης.

Δημοσίευμα του CNBC αναφέρει ότι τα πλοία που θα επιτρέπεται να διέλθουν από τους ‒μικρούς‒ ναυτιλιακούς διαδρόμους θα εξετάζονται ξεχωριστά, με κυριότερο κριτήριο το βύθισμά τους. Επί του παρόντος, δεν αναμένεται να δούμε πλοία στο μέγεθος του «Dali» να προσεγγίζουν τον λιμένα της Βαλτιμόρης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.