Το 2029 γυρνάμε τα ρολόγια μας ένα δευτερόλεπτο μπροστά

Το 2029 γυρνάμε τα ρολόγια μας ένα δευτερόλεπτο μπροστά

98
Το 2029 γυρνάμε τα ρολόγια μας ένα δευτερόλεπτο μπροστά
Φωτό: iStock

Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής καθίσταται εμφανής μέσα από πληθώρα εξελίξεων, τελευταία εκ των οποίων είναι το γεγονός ότι ο χρόνος κυλάει πιο αργά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu,που επικαλείται ευρήματα έρευνας, η περιστροφή της Γης επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στην ανάγκη παράλειψης ενός δευτερολέπτου το έτος 2029.

Τέτοιες μεταβολές στην περιστροφή της Γης θα οδηγήσουν σε ανάγκη προσαρμογής των ζωνών ώρας παγκοσμίως και δημιουργούν «πονοκέφαλο», λόγω της πρόκλησης που δύνανται να δημιουργήσουν στον συγχρονισμό των δικτύων υπολογιστών.

Αυτή η οριακή αύξηση του χρόνου που χρειάζεται η Γη για μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό της οφείλεται στο λιώσιμο των πάγων και στη διατάραξη των ισορροπιών μεταξύ στερεών και υγρών μαζών υδάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ του 1972 και του 2016, 27 δευτερόλεπτα «προστέθηκαν» στα ρολόγια μας, προκειμένου να αντισταθμιστεί η επιβραδυνόμενη περιστροφή της Γης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.