Στο «κόκκινο» οι ωκεανοί: Στον ορίζοντα ακραία καιρικά φαινόμενα

Στο «κόκκινο» οι ωκεανοί: Στον ορίζοντα ακραία καιρικά φαινόμενα

81
Στο «κόκκινο» οι ωκεανοί: Στον ορίζοντα ακραία καιρικά φαινόμενα

Καθώς οι θερμοκρασίες των ωκεανών φτάνουν σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα, επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα πρωτοφανή επίπεδα συσσωρευμένης θερμότητας θα προκαλέσουν έντονες αλυσιδωτές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων θανατηφόρων τυφώνων και κυκλώνων, κατά τους επόμενους μήνες.

Πρόσφατες εκθέσεις κατέδειξαν ότι οι ωκεανοί παγκοσμίως βρίσκονται σήμερα στο θερμότερο σημείο που έχουν υπάρξει ποτέ. Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ διαπίστωσε ότι οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας ήταν εξαιρετικά υψηλές κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2023 και στις αρχές του 2024. Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024, η μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας έφτασε στο ιστορικό υψηλό επίπεδο των 21,09 βαθμών Κελσίου.

Ερευνητές σημειώνουν στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι η εμφάνιση του Ελ Νίνιο πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό πέρυσι οδήγησε σε αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών και της ατμόσφαιρας, προκαλώντας αλλαγές στα καιρικά πρότυπα. Ενδεικτικά, τονίζουν ότι ο Ατλαντικός Ωκεανός σημειώνει ρεκόρ θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα φαινόμενα όπως πλημμύρες και τυφώνες να γίνονται ισχυρότερα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.