Οι πρώτοι πράσινοι ναυτιλιακοί διάδρομοι feeder containerships της Β. Ευρώπης

Οι πρώτοι πράσινοι ναυτιλιακοί διάδρομοι feeder containerships της Β. Ευρώπης

78
Οι πρώτοι πράσινοι ναυτιλιακοί διάδρομοι feeder containerships της Β. Ευρώπης
Credit: iStock/Serbek

Τα λιμάνια της Ευρώπης ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση της πράσινης ναυτιλίας μέσα από μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην επιτάχυνση των προσπαθειών για απανθρακοποίηση του θαλάσσιου τομέα στη Σκανδιναβία και στη Βαλτική Θάλασσα.

Ειδικότερα, η X-Press Feeders προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου κατανόησης (MoU) με έξι κορυφαία ευρωπαϊκά λιμάνια, και δη των Αμβέρσας, Μπριζ (Βέλγιο), Ταλίν (Εσθονία), Ελσίνκι και Χαμίνα-Κότκα (Φινλανδία), Ρίγας (Λετονία) και Κλαϊπέντα (Λιθουανία).

Μέσω του συγκεκριμένου μνημονίου, η X-Press Feeders και τα εμπλεκόμενα λιμάνια συμφώνησαν να συνδυάσουν τους πόρους και την εμπειρογνωσία τους για την ανάπτυξη και την εφαρμογή βιώσιμων μεθοδολογιών στις θαλάσσιες μεταφορές. Αυτές περιλαμβάνουν την ενίσχυση των υποδομών για την παροχή και τον ανεφοδιασμό με εναλλακτικά καύσιμα, όπως πράσινη μεθανόλη, αλλά και την ανάπτυξη αλυσίδων εφοδιασμού για καύσιμα με μηδενικές εκπομπές. Επίσης, θα δημιουργηθούν υποδομές για την παροχή εκπαίδευσης στους λιμενεργάτες και στους ναυτικούς για τον χειρισμό των εναλλακτικών καυσίμων.

Η συνεργασία προσβλέπει στην ψηφιακή βελτιστοποίηση των κλήσεων στα λιμάνια και σε τακτικές συναντήσεις για την ενημέρωση και τη συζήτηση περαιτέρω δράσεων αναφορικά με την ανάπτυξη πράσινων ναυτιλιακών διαδρόμων.

Το μνημόνιο σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας με την εγκαθίδρυση δύο ναυτιλιακών δρομολογίων, το Green Baltic X-Press και το Green Finland X-Press, που αναμένεται να ξεκινήσουν το γ’ τρίμηνο του 2024. Πρόκειται για τα πρώτα δρομολόγια τα οποία θα πραγματοποιούνται από feeders που θα κινούνται με πράσινη μεθανόλη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.