Οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος υπό πίεση

Οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος υπό πίεση

42
Οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος υπό πίεση

Αλλαγή σκηνικού παρατηρείται στην αγορά σιδηρομεταλλεύματος με τις τιμές να βρίσκονται υπό πίεση λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων.

Οι τιμές των παραγώγων σιδηρομεταλλεύματος στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης έπεσαν στα $110,05/μετρικό τόνο την Τετάρτη 13 Μαρτίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 31 Αυγούστου και χαμηλότερα κατά 23,4% σε σχέση με το peak του 2024 (143,6/μετρικό τόνο) που καταγράφηκε στις 3 Ιανουαρίου.

Στην Κίνα η ισχυρή ζήτηση για εισαγωγές iron ore τους δύο πρώτους μήνες του έτους, υποχώρησε τον Μάρτιο ενώ τα αποθέματα στα λιμάνια ακολουθούν την ανιούσα. Η ασιατική χώρα εκτιμάται ότι θα εισαγάγει 99,62 εκατ. τόνους iron ore τον Μάρτιο, σύμφωνα με δεδομένα της Kpler. Aπό την άλλη δεδομένα της LSEG καταδεικνύουν ότι οι κινεζικές εισαγωγές θα διαμορφωθούν σε 91,4 εκατ. τόνους, αριθμός, ο οποίος αν επιβεβαιωθεί, θα είναι ο χαμηλότερος από τον Απρίλιο του 2023. Η αύξηση των τιμών τους δύο πρώτους μήνες του έτους ενδεχομένως αποτελεί παράγοντα πτώσης των εισαγωγών τον Μάρτιο.

Την ίδια ώρα, πληγή για την αγορά σιδηρομεταλλεύματος αποτελεί το sentiment γύρω από τις προοπτικές ορισμένων κλάδων της κινεζικής οικονομίας, όπως το real estate. Έκδηλες είναι οι ανησυχίες ότι το Πεκίνο δεν είναι σε θέση να στηρίξει τον συγκεκριμένο κλάδο, ο οποίος πλήττεται από ζητήματα ρευστότητας και χαμηλό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.