Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης: Τα μέτρα της ΕΕ δεν θα φέρουν μείωση των...

Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης: Τα μέτρα της ΕΕ δεν θα φέρουν μείωση των εκπομπών

31
Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης: Τα μέτρα της ΕΕ δεν θα φέρουν μείωση των εκπομπών

Στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα εστιάζει πρόσφατη έκθεση της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης (ADB). Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση επικεντρώνεται στον Μηχανισμό Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (Carbon Border Adjustment Mechanism ‒ CBAM), υπογραμμίζοντας ότι θα επηρεάσει τις ασιατικές εξαγωγές προς την Ευρώπη αλλά θα έχει μικρό αντίκτυπο στις εκπομπές.

Ο CBAM αποτελεί μέτρο της ΕΕ με στόχο να εξασφαλιστεί ότι οι εκπομπές άνθρακα για την κατασκευή προϊόντων που προορίζονται για την Ευρώπη, ακόμα και αν δεν έχουν κατασκευαστεί σε αυτήν, θα λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο του ETS.

H έκθεση της ADB, βάσει του Reuters, βλέπει μικρά οφέλη του συγκεκριμένου μέτρου αναφορικά με τις εκπομπές αλλά καίριο αντίκτυπο στις εξαγωγές χωρών της Ασίας προς την ΕΕ. Η έκθεση δίνει έμφαση στο γεγονός ότι οποιαδήποτε μείωση εκπομπών επιτευχθεί θα αντισταθμιστεί σύντομα από τη συνεχιζόμενη άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής στην Ασία.

Συνεπώς, η έκθεση προτείνει τη θέσπιση μηχανισμών που θα επιτρέπουν τον διαμοιρασμό τεχνολογιών και τεχνογνωσίας με στόχο τη μείωση των εκπομπών. Για να έχουμε πραγματικά οφέλη όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών, πρέπει να δούμε δραστικές αλλαγές στους τρόπους παραγωγής εμπορευμάτων, υπογραμμίζει ο Neil Foster-McGregor, οικονομολόγος της ADB.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.