Παραγγελίες πλοίων σε Κίνα και Ν. Κορέα: Τα τελευταία δεδομένα

    165
    Παραγγελίες πλοίων σε Κίνα και Ν. Κορέα: Τα τελευταία δεδομένα

    Η «καρδιά» της ναυπηγικής βιομηχανίας πάλλεται στην Ασία, καθώς Κίνα και Νότια Κορέα μάχονται σώμα με σώμα για τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης στην κατασκευή νεότευκτων. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι το προβάδισμα σε αυτή τη «μονομαχία», όσον αφορά το 2023, το είχε η Κίνα έναντι της Νότιας Κορέας, με την τάση αυτή να συνεχίζεται και το 2024.

    Πιο συγκεκριμένα, τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στις παγκόσμιες παραγγελίες για νεότευκτα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, με την Κίνα να αναρριχάται στην πρώτη θέση. Επισημαίνεται ότι οι παγκόσμιες παραγγελίες νεότευκτων ανήλθαν σε 2,57 εκατ. CGT, που αναλογούν σε 96 πλοία, τον Ιανουάριο του 2024. Συνεπώς, αυτές κατέγραψαν πτώση 26% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα δεδομένα της ναυτιλιακής ερευνητικής εταιρείας Clarkson Research.

    Από τις φετινές παραγγελίες νεότευκτων του Ιανουαρίου, η Κίνα έλαβε τη μερίδα του λέοντος με 1,36 εκατ. CGT, ήτοι 41 πλοία, με μερίδιο αγοράς στο 53%. Η Νότια Κορέα κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 970.000 CGT, ήτοι 32 πλοία και άρα μερίδιο αγοράς 38%.

    Σημειώνεται ότι, σε μηνιαία βάση, οι εκκρεμείς παραγγελίες νεότευκτων της Νότιας Κορέας μειώθηκαν κατά 850.000 CGT, ενώ οι αντίστοιχες κινεζικές αυξήθηκαν κατά 150.000 CGT.

    Αναφορικά με τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία, το Samsung Heavy Industries κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό παραγγελιών, με 10,5 εκατ. CGT. Ακολούθησαν τα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries στην Ulsan με 9,9 εκατ. CGT και το Hanwha Ocean με 7,9 εκατ. CGT.

    Τέλος, όσον αφορά το κόστος κατασκευής νεότευκτων ανά τύπο πλοίου, την πρωτιά καταλαμβάνουν τα LNG carriers. Η αξία κατασκευής ενός LNG carrier διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα σε $265 εκατ. Ο αντίστοιχος αριθμός για ένα πολύ μεγάλο containership ανήλθε στα $237 εκατ., ενώ για ένα VLCC στα $128 εκατ., σύμφωνα με τον Clarkson Newbuilding Price Index.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.