Το «αμερικανικό όνειρο» των ευρωπαϊκών εταιρειών αερομεταφορών

Το «αμερικανικό όνειρο» των ευρωπαϊκών εταιρειών αερομεταφορών

43
Το «αμερικανικό όνειρο» των ευρωπαϊκών εταιρειών αερομεταφορών

Την επιθυμία τους για αύξηση των ποσοστών συγκέντρωσης γνωστοποιούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες αερομεταφορών, φέρνοντας ως παράδειγμα την αμερικανική βιομηχανία, όπου λιγοστοί κολοσσοί «εξουσιάζουν» τους αιθέρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι εταιρείες IAG, Lufthansa και Air France-KLM αναμένουν έγκριση από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού για συμφωνίες που θα οδηγήσουν στη συγκέντρωση ποσοστού 75% της αγοράς μεγάλων ταξιδιών στα χέρια τους.

«Οι ευρωπαϊκές αερομεταφορές πρέπει να ενοποιηθούν», σημειώνει ο CEO της Ryanair, Michael O’Leary. Κατά τον ίδιο, η βιομηχανία θα επανασχεδιαστεί στα αμερικανικά πρότυπα, όπου λίγοι όμιλοι μεταφέρουν ετησίως 200 εκατ. επιβάτες και έχουν την ισχύ να επενδύουν τακτικά.

Ωστόσο, δύσκολα οι αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού θα τους κάνουν το χατίρι. Τουναντίον, το μπλοκ των 27 χωρών σχεδιάζει να καταστήσει ακόμα αυστηρότερους τους κανονισμούς του όσον αφορά εξαγορές και συγχωνεύσεις, με γνώμονα ανησυχίες περί έλλειψης υγιούς ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.