Σήμα κινδύνου από τις κινήσεις της Ρωσίας στο Βόρειο Πέρασμα

Σήμα κινδύνου από τις κινήσεις της Ρωσίας στο Βόρειο Πέρασμα

235
Σήμα κινδύνου από τις κινήσεις της Ρωσίας στο Βόρειο Πέρασμα

H Ρωσία άναψε το πράσινο φως, πρώτη φορά, σε δύο δεξαμενόπλοια που δεν χαρακτηρίζονται ως ice class, προκειμένου να διασχίσουν το Βόρειο Πέρασμα, εγείροντας ανησυχίες για μια ενδεχομένη καταστροφή στην Αρκτική, καθώς τα συγκεκριμένα πλοία μεταφέρουν εμπορεύματα ενέργειας στην Ασία.

Τα πλοία με το λεπτό κύτος αναχώρησαν τον Σεπτέμβριο με προορισμό την Κίνα, διερχόμενα για πρώτη φορά από μία από τις πλέον επικίνδυνες θαλάσσιες αρτηρίες. Μέλη της Greenpeace UK κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους Financial Times, καθώς αναφέρουν ότι ο πάγος στη θάλασσα είναι απρόβλεπτος και η χρήση πλοίων που δεν είναι σχεδιασμένα για την Αρκτική καθιστά ορατό το ενδεχόμενο πετρελαιοκηλίδας.

Η κίνηση της Μόσχας ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων στη μεταφορά ρωσικών προϊόντων ενέργειας. Ήδη η Ρωσία χρησιμοποιεί το Βόρειο Πέρασμα όλο και πιο συχνά για τη μεταφορά εμπορευμάτων στις ασιατικές αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 μόλις ένα ice class tanker μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο στην Κίνα μέσω της οδού, ενώ το 2023 μέχρι στιγμής ο αντίστοιχος αριθμός είναι δέκα, σύμφωνα με την Kpler. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, πριν από λίγες ημέρες, διήλθε από το Βόρειο Πέρασμα για πρώτη φορά Capesize bulk carrier.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.