Υδρογονάνθρακες, μια «γεννήτρια» κέρδους για τη Ρωσία

Υδρογονάνθρακες, μια «γεννήτρια» κέρδους για τη Ρωσία

72
Υδρογονάνθρακες, μια «γεννήτρια» κέρδους για τη Ρωσία

Παρότι τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενεργειακών αγαθών υπέστησαν «πλήγματα» την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, οι εκτιμήσεις για το υπόλοιπο έτος διαφαίνονται ισχυρές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS, τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά εντός των επόμενων μηνών. Μάλιστα, από σήμερα μέχρι το πέρας του έτους, η Μόσχα εκτιμά ότι τα έσοδα θα διαμορφωθούν περίπου στα $7,9 δισ.

Παράλληλα, οι Financial Times υποστηρίζουν ότι τα υψηλά κόστη μεταφοράς των ενεργειακών αγαθών επιτρέπουν στη Ρωσία να αποκομίζει επιπλέον έσοδα. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στη Μόσχα να αντισταθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις του πλαφόν στην τιμή πώλησης του πετρελαίου της.

Ωστόσο, η ρωσική οικονομία παραμένει αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται ο πληθωρισμός. Δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι ο πληθωρισμός ‒που ξεπέρασε το 17% την άνοιξη‒ έχει ήδη υπονομεύσει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων Ρώσων.

Πηγή: TASS, Financial Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.