Ιρανικό πετρέλαιο «κολλημένο» στις ακτές των ΗΠΑ

Ιρανικό πετρέλαιο «κολλημένο» στις ακτές των ΗΠΑ

121
Ιρανικό πετρέλαιο «κολλημένο» στις ακτές των ΗΠΑ

Ιρανικό πετρέλαιο παραμένει «κολλημένο» στις ακτές των ΗΠΑ, καθώς οι φορτωτές φοβούνται ενδεχόμενες επιπτώσεις των κυρώσεων, όπως αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του.

Πιο συγκεκριμένα, το φορτίο ιρανικού αργού στο δεξαμενόπλοιο «Suez Rajan», στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις και κατασχέθηκε από τις ΗΠΑ, βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών του Τέξας εδώ και οκτώ εβδομάδες.

Το πλοίο είναι αγκυροβολημένο στα ανοικτά του Γκάλβεστον (περίπου 80 χλμ. έξω από το Χιούστον) από τις 30 Μαΐου, καθώς το μέγεθος και το βάρος του περιορίζουν την απευθείας είσοδό του στο λιμάνι. Ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητο το φορτίο του αργού που βρίσκεται στο εν λόγω Suezmax να μεταφερθεί σε μικρότερα πλοία.

Παράλληλα, οι ναυτιλιακές εταιρείες ανησυχούν ότι, αν το ιρανικό πετρέλαιο εκφορτωθεί στα πλοία τους, αυτό θα αποτρέψει μελλοντικούς αγοραστές από το να τα επιλέξουν, όπως σημειώνει το Reuters στο δημοσίευμά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ναυλωτές έχουν αυστηροποιήσει τους ελέγχους τους, προκειμένου να αποφύγουν τη ναύλωση πλοίων που ενδέχεται να έχουν μεταφέρει αργό από χώρες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν έχει απειλήσει με αντίποινα εναντίον οποιασδήποτε πετρελαϊκής εταιρείας εκφορτώσει το φορτίο από το κατασχεμένο δεξαμενόπλοιο. Στο πλαίσιο αυτό, κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι η αδυναμία εκφόρτωσης οφείλεται εν μέρει στον φόβο των αντιποίνων από την Τεχεράνη.

Φωτό αρχείου

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.