Σε χαμηλά 14 ετών η παγκόσμια παραγωγή εμπορευματοκιβωτίων

Σε χαμηλά 14 ετών η παγκόσμια παραγωγή εμπορευματοκιβωτίων

77
Σε χαμηλά 14 ετών η παγκόσμια παραγωγή εμπορευματοκιβωτίων

H νωχελική ανάπτυξη του εμπορίου σε συνδυασμό με το πλεόνασμα εμπορευματοκιβωτίων, μετά την άρση των περιορισμών στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της πανδημίας, έχουν οδηγήσει σε σημαντική πτώση της παραγωγής νέων εμπορευματοκιβωτίων, και μάλιστα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών.

Η Drewry εκτιμά ότι το α’ τρίμηνο φέτος η παραγωγή θαλάσσιων εμπορευματοκιβωτίων μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 71%, στα 306.000 TEUs. Ενώ κάποια ανάκαμψη αναμένεται για το υπόλοιπο του έτους, η παραγωγή εμπορευματοκιβωτίων το 2023 θα διαμορφωθεί σε 1,8 εκατ. TEUs, σύμφωνα με το report της Drewry Container Equipment Forecaster.

Επί του παρόντος, πολλές βιομηχανίες στην Κίνα είτε δεν λειτουργούν είτε λειτουργούν με μειωμένα ωράρια, με την επιστροφή στην πλήρη παραγωγή να αναμένεται τον Ιούνιο. Την ίδια ώρα, η εμπορική παραγωγή σε δύο νέα εργοστάσια στο Βιετνάμ δεν αναμένεται πριν από το γ’ τρίμηνο φέτος.

Από την πλευρά τους, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εμπορευματοκιβωτίων έχουν ως προτεραιότητα να προσαρμόσουν τα pools εξοπλισμού τους ώστε να ταιριάζουν καλύτερα με τις τρέχουσες παραμέτρους ζήτησης και προσφοράς πλοίων, αφαιρώντας παλαιότερα ή κατεστραμμένα κουτιά που έχουν συσσωρευτεί ως συνέπεια της συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά την περίοδο της πανδημίας. Με δεδομένη την εκτίμηση της Drewry ότι οι αφαιρέσεις αυτές φέτος θα φτάσουν τα 2,8 εκατ. κουτιά, ο στόλος θα διαμορφωθεί σε 49,9 εκατ., σημειώνοντας πτώση για πρώτη φορά τα τελευταία 14 χρόνια.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.