Cosco, Περού και ο λιμένας-«μήλον της έριδος»

Cosco, Περού και ο λιμένας-«μήλον της έριδος»

47
Cosco, Περού και ο λιμένας-«μήλον της έριδος»
Credit:Rommel Gonzalez

Εντείνεται η αντιπαράθεση με επίκεντρο τον mega λιμένα που φιλοδοξεί να αναπτύξει η Cosco στο Περού, με την κινεζική εταιρεία να εμμένει στους προσυμφωνηθέντες όρους με την περουβιανή κυβέρνηση, ενώ τοπικές αρχές αποπειρώνται να υπαναχωρήσουν από τη συμφωνία.

Ειδικότερα, δημοσίευμα του Reuters επικαλείται ανακοίνωση της Cosco στην οποία η εταιρεία ισχυρίζεται ότι θα προασπιστεί το δικαίωμά της να αποτελέσει τον μοναδικό διαχειριστή του λιμένα, όπως όριζε η αρχική συμφωνία. Μάλιστα, η εταιρεία σημειώνει ότι η αντιπαράθεση έχει προκαλέσει ρωγμές στο project και συμβούλευσε ενάντια στη θέσπιση νέων κανονισμών στους λιμένες της χώρας, τους οποίους φέρεται να εξετάζουν οι αρμόδιες αρχές.

Η Cosco εκκίνησε την κατασκευή του λιμένα Chancay στο Περού το 2019, ενώ η χώρα της Λατινικής Αμερικής την κατέστησε, μέσω της αρμόδιας αρχής, τον μοναδικό διαχειριστή του λιμένα το 2021. Ωστόσο, το 2024, το Περού ισχυρίζεται ότι η αρχή που έδωσε την άδεια τότε (Εθνική Λιμενική Αρχή) δεν είχε τη νομική εξουσία και βάσει αυτού εκφράστηκε επιθυμία ακύρωσης των όρων που συμφωνήθηκαν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.