Γ. Προκοπίου – Π. Λασκαρίδης: Οι επίκαιρες απόψεις τους για τις ελληνοκινεζικές...

Γ. Προκοπίου – Π. Λασκαρίδης: Οι επίκαιρες απόψεις τους για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις

1928
Γ. Προκοπίου – Π. Λασκαρίδης: Οι επίκαιρες απόψεις τους για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις

Πολλά και ενδιαφέροντα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που παρέθεσαν νωρίτερα στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης και ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας κ. Γιώργος Ξηραδάκης το οποίο τίμησε με την παρουσία του η Α.Ε. Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ.

Ο Κινέζος πρέσβης προέβη σε μια σύντομη αλλά ενδελεχή παρουσίαση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας με έμφαση να δίνεται στην επένδυση της Cosco στον Πειραιά αλλά και στις ναυπηγήσεις Ελλήνων πλοιοκτητών στα κινεζικά ναυπηγεία. Η Α.Ε. Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ρόλο της χώρας μας για την ανάπτυξη του Belt and Road Initiative στην Ευρώπη.

Ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις των μελών της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας. Αρχικά ο κ. Πάνος Λασκαρίδης, σημείωσε ότι, τα οικονομικά οφέλη της επένδυσης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά ανέρχονται στο $1 δισ., όταν οι Έλληνες πλοιοκτήτες τα τελευταία 15 χρόνια έχουν επενδύσει $60 δισ. στα κινεζικά ναυπηγεία και οι επενδύσεις αυτές δεν αφορούν αποκλειστικά νεοναυπηγήσεις. «Πέραν των ναυπηγήσεων πλοίων επενδύουμε περίπου $5-$8 δισ. στην Κίνα ετησίως για επισκευές πλοίων», τόνισε ο κ. Λασκαρίδης και πρόσθεσε «συνεπώς οι επενδύσεις μας είναι 60πλασίες από εκείνη της Cosco στον Πειραιά».

O κ. Λασκαρίδης ανέφερε επίσης ότι σε συζητήσεις του κατά καιρούς με Έλληνες και Ευρωπαίους γνώστες ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, η Ελλάδα θεωρείται ως «το αδύναμο σημείο» της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την κινεζική επιρροή. «Νιώθουμε πολύ κοντά μας την Κίνα και τους Κινέζους πολίτες, ωστόσο δεν είμαστε απολύτως ελεύθεροι να κάνουμε ό,τι επιθυμούμε και να προωθήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας». Απευθυνόμενος στον Κινέζο πρέσβη στην Ελλάδα, ο κ. Λασκαρίδης επεσήμανε ότι «θέλουμε να εξάγουμε έξυπνες τεχνολογίες (στην Κίνα) και θέλουμε κινεζικές εταιρείες να έρθουν στην Ελλάδα και να επενδύσουν σε έξυπνες επιχειρήσεις και startups. Συμβαίνει ήδη από δυτικές εταιρείες και υπάρχει έδαφος και για τις κινεζικές».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ένας άλλος σημαντικός Έλληνας επιχειρηματίας, ο κ. Γιώργος Προκοπίου τόνισε ότι «θα πρέπει να δούμε πόση απόσταση έχει καλύψει η Κίνα τα τελευταία τριάντα χρόνια για να βρεθεί εδώ που είναι σήμερα». Κατά τον ίδιο η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των Κινέζων πολιτών είναι εντυπωσιακή τα τελευταία χρόνια και «μόνο να μάθουμε έχουμε από την Κίνα», σημείωσε ο κ. Προκοπίου χαρακτηριστικά. Μάλιστα ανέφερε ότι παλαιότερα όταν επισκεπτόταν την Κίνα κάθε έξι μήνες η όψη της στο μεσοδιάστημα άλλαζε άρδην προς το καλύτερο, δείγμα της πολύ μεγάλης ανάπτυξης που γνώρισε και γνωρίζει η ασιατική χώρα. «Είναι μεγάλο επίτευγμα για την κινεζική ηγεσία το γεγονός ότι κινητροδοτεί 1,5 δισ. ανθρώπους να εργάζονται κάθε μέρα για ένα καλύτερο αύριο […] Η μεγάλη εικόνα είναι που μετράει», κατέληξε ο κ. Προκοπίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.