Containerships: Συμφόρηση και ναύλοι στην ίδια (πτωτική) τροχιά

Containerships: Συμφόρηση και ναύλοι στην ίδια (πτωτική) τροχιά

59
Containerships: Συμφόρηση και ναύλοι στην ίδια (πτωτική) τροχιά

Πτωτικά κινείται η συμφόρηση containerships, αποδεσμεύοντας χωρητικότητα και επιδρώντας αρνητικά στη ναυλαγορά, σύμφωνα με έκθεση της Clarksons.

Συγκεκριμένα, τα επίπεδα χωρητικότητας σε λιμάνι ή αγκυροβόλιο ως ποσοστό του συνολικού capacity του στόλου κατά μέσο όρο υποχώρησαν στο 33,1% τον Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 34,9%, ενώ το α’ εξάμηνο φέτος διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 35,7%. Ρεκόρ σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, όταν τα επίπεδα χωρητικότητας σε λιμάνι ή αγκυροβόλιο ως ποσοστό του συνολικού capacity του στόλου κατά μέσο όρο έφτασαν στο 38%.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του στόλου, η Clarksons σημειώνει ότι, μέχρι στιγμής φέτος, οι παραγγελίες containerships είναι 334 και η χωρητικότητα των παραγγελθέντων αυτών πλοίων είναι 2,5 εκατ. TEUs. Σαφώς η δραστηριότητα ήταν πιο έντονη το α’ εξάμηνο, οπότε οι παραγγελίες ανήλθαν σε 1,6 εκατ. TEUs, ενώ κατά το β΄ μισό του έτους (μέχρι στιγμής) οι παραγγελίες ανέρχονται σε 0,9 εκατ. TEUs. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πέρυσι, εν μέσω εκρηκτικής ανόδου της ναυλαγοράς, οι παραγγελίες διαμορφώθηκαν σε 583 (4,3 εκατ. TEUs), φέτος οι εν λόγω συναλλαγές ακολουθούν την κατιούσα. Βέβαια, και φέτος ο αριθμός είναι αρκετά υψηλότερος από τον μέσο όρο παραγγελιών 1,2 εκατ. TEUs των ετών 2010-2019. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμη το γεγονός ότι, από τα containerships που παραγγέλθηκαν, το 68% (σε όρους χωρητικότητας) θα έχει τη δυνατότητα να καταναλώνει εναλλακτικά καύσιμα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.