Αερομεταφορές: Επιστροφή στα κέρδη το 2023 με αστερίσκους

Αερομεταφορές: Επιστροφή στα κέρδη το 2023 με αστερίσκους

64
Αερομεταφορές: Επιστροφή στα κέρδη το 2023 με αστερίσκους

Στα κέρδη αναμένεται να επιστρέψει η βιομηχανία αερομεταφορών εντός του 2023, για πρώτη φορά από το 2019, καθώς ανακάμπτει από τις επιδράσεις της πανδημίας και η ζήτηση για ταξίδια εκτιμάται πως θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, παρά τους σκοπέλους.

Σύμφωνα με δεδομένα της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), τα οποία επικαλούνται οι Financial Times, τα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών αναμένεται να διαμορφωθούν στα περίπου $4,7 δισ. το 2023. Σημειώνεται ότι τα έτη 2020, 2021 και 2022 οι εταιρείες αερομεταφορών κατέγραψαν αθροιστική ζημία ύψους $185 δισ.

Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το ερχόμενο έτος και να ανέλθει στο 85,5% των επιπέδων του 2019, έναντι 70% φέτος.

Ωστόσο, η καταγραφή κέρδους δεν αναμένεται να είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο για τις εταιρείες αερομεταφορών. Μάλιστα, οι εταιρείες στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική και στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού προβλέπεται να σημειώσουν ζημία και το επόμενο έτος.

Παράλληλα, το κέρδος των $4,7 δισ. θα αποτελεί απότοκο εσόδων ύψους $779 δισ., γεγονός που καταδεικνύει πως τα περιθώρια κέρδους είναι ιδιαίτερα χαμηλά και πως ακόμη και μικρές αλλαγές μπορεί να επιδράσουν σημαντικά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.