Το Κέρας της Αφρικής στο έλεος των ακρίδων

Το Κέρας της Αφρικής στο έλεος των ακρίδων

123
Το Κέρας της Αφρικής στο έλεος των ακρίδων

Η Κένυα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο, για μία ακόμα χρονιά, μιας κρίσης στην αγροτική παραγωγή της, καθώς ακρίδες της ερήμου φαίνεται να κάνουν στην κυριολεξία «επιδρομή» στα ανατολικά σύνορα της χώρας. Τα σμήνη εισβάλλουν στη χώρα μετά την περίοδο αναπαραγωγής τους και την έκρηξη καταγραφής νέων πληθυσμών στην Τανζανία, στην Αιθιοπία και στη Σομαλία.

Ήδη, σμήνη έχουν εισβάλει σε αγροκτήματα και βοσκότοπους της βορειοανατολικής και νοτιοανατολικής χώρας, απειλώντας την εύθραυστη βλάστηση και τις καλλιέργειες των περιοχών. Σε πολλές αγροτικές εκτάσεις, μάλιστα, οι αγρότες και οι εργάτες «στρατοπεδεύουν» στα χωράφια τους, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τις ακρίδες μακριά από τις καλλιέργειες. Τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής 3.000 στρέμματα γεωργικής παραγωγής έχουν καταστραφεί, αφήνοντας περισσότερες από 1.000 οικογένειες σε οικονομική απόγνωση.

Στο ίδιο πλαίσιο, το Υπουργείο Γεωργίας της Αιθιοπίας ανακοίνωσε επίσης ότι άρχισε να συνεργάζεται με τις αρχές της Σομαλιλάνδης για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης. Επικεφαλής στο αρμόδιο υπουργείο στην Αντίς Αμπέμπα δήλωσαν στον Τύπο της Αιθιοπίας ότι, μέσω των συντονισμένων προσπαθειών τους τελευταίους μήνες, κατάφεραν να εξαλείψουν τα σμήνη των ακρίδων εντός της χώρας, αλλά όχι εντός των εδαφών της Σομαλίας και της Σομαλιλάνδης. Κατά τους Αιθίοπες ειδικούς, κύριος λόγος για την αποτυχία ελέγχου της επέλασης των σμηνών στα εδάφη της Σομαλίας είναι η μη εξάλειψη και απώθηση εγκαίρως των ανεξέλεγκτων σμηνών, που είχαν αρχικά περιορισμένες εστίες στη Σομαλιλάνδη.

Φωτό: Dai Kurokawa/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.