Όμιλος Βαφειά: Οι τέσσερις στρατηγικοί πυλώνες

Όμιλος Βαφειά: Οι τέσσερις στρατηγικοί πυλώνες

767
Όμιλος Βαφειά: Οι τέσσερις στρατηγικοί πυλώνες

Ισχυρά παραμένουν τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου Βαφειά, με τη στρατηγική των εταιρειών να εστιάζεται στην απόκτηση τόσο νεότευκτων όσο και second-hand πλοίων αλλά και στη στήριξη της αναβίωσης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, το 2023, οι τρεις εισηγμένες εταιρείες του Ομίλου (Stealthgas, Imperial Petroleum, C3is) σημείωσαν αθροιστικά κέρδη ύψους $135 εκατ. Πέραν αυτού, οι πέντε εταιρείες του ομίλου εστιάζουν σε επενδύσεις μέσω ιδίων κεφαλαίων, με τις τέσσερις να έχουν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό.

Παράλληλα, ο Όμιλος Βαφειά συνεχίζει με δυναμικούς ρυθμούς τις αγορές φορτηγών πλοίων από τη second-hand αγορά. Πρόσφατα παρελήφθησαν τα Supramax bulk carriers «Aulac Vanguard» και «Amira Miro», τα οποία έχουν κατασκευαστεί στην Ιαπωνία το 2012. Εντός του τελευταίου έτους, ο Όμιλος έχει προβεί σε αγορές 17 bulk carriers και δη οκτώ Capesizes, δύο Kamsarmaxes, τεσσάρων Supramaxes και τρίων Handysizes, όλα εκ των οποίων είναι ιαπωνικής κατασκευής.

Όσον αφορά τις παραγγελίες πλοίων, οι εταιρείες του ομίλου εμπιστεύονται τόσο την ιαπωνική όσο και τη νοτιοκορεατική τεχνογνωσία. Στο πλαίσιο αυτό, το 2025 και το 2026 αναμένεται η παράδοση δύο υγραεριοφόρων πλοίων μεταφοράς VCM καθένα εκ των οποίων διαθέτει μεταφορική ικανότητα 11.000 κ.μ. και τα οποία ναυπηγούνται στην Ιαπωνία. Ακόμα, πρόσφατα παρελήφθη το «Eco Enchanted», μεταφορικής ικανότητας 40.000 κ.μ., το οποίο αποτελεί το τελευταίο από μια σειρά πέντε νεότευκτων πλοίων μεταφοράς αμμωνίας, τα οποία κατασκευάστηκαν από τη νοτιοκορεατική Hyundai.

Την ίδια ώρα, οι εταιρείες του Ομίλου Βαφειά επιδεικνύουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 20 δεξαμενισμούς πλοίων στη Χαλκίδα και ακόμα τρεις στα ναυπηγεία της ONEX στη Σύρο.

Τέλος, πλέον το αθροιστικό τονάζ των πλοίων του στόλου αγγίζει τα 6 εκατ. dwt.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.