Οι Έλληνες πλοιοκτήτες, πρωταγωνιστές στις παραγγελίες πλοίων

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες, πρωταγωνιστές στις παραγγελίες πλοίων

1807
Οι Έλληνες πλοιοκτήτες, πρωταγωνιστές στις παραγγελίες πλοίων

Μια εβδομάδα υψηλής επενδυτικής δραστηριότητας από τους Έλληνες πλοιοκτήτες, όσον αφορά παραγγελίες και αγοραπωλησίες πλοίων, ήταν εκείνη με πέρας την Παρασκευή 5 Απριλίου. Πιο συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Xclusiv, πληθώρα ναυτιλιακών εταιρειών σε Πειραιά και Αθήνα προχώρησαν σε παραγγελίες πλοίων.

Ειδικότερα, η DryDel, με επικεφαλής τον κ. Κώστα Δελαπόρτα, τοποθέτησε παραγγελία για την κατασκευή ενός bulk carrier χωρητικότητας 64.000 dwt στα ιαπωνικά ναυπηγεία Shin Kurushima, με εκτιμώμενη ημερομηνία παράδοσης το β’ εξάμηνο του 2026.

Επιπλέον, η Latsco, με επικεφαλής τον κ. Πάρη Κασιδόκωστα, τοποθέτησε παραγγελία για δεξαμενόπλοιο χωρητικότητας 115.000 dwt στα ναυπηγεία Hyundai Vinashin. Το κόστος του πλοίου, το οποίο θα είναι εξοπλισμένο με scrubber, ανέρχεται σε $69,6 εκατ., ενώ η παράδοσή του εκτιμάται για το γ’ τρίμηνο του 2027.

Ακόμα, η Capital, με επικεφαλής τον κ. Ευάγγελο Μαρινάκη, τοποθέτησε παραγγελία για την κατασκευή τεσσάρων LPG carriers διπλού καυσίμου στα ναυπηγεία Hyundai Mipo. Βάσει της Xclusiv, καθένα εκ των πλοίων, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν το 2027, έχει κόστος $78 εκατ.

Σε παραγγελία πλοίων προχώρησε και η Evalend, με επικεφαλής τον κ. Κρίτωνα Λεντούδη. Συγκεκριμένα, για δύο δεξαμενόπλοια χωρητικότητας 75.000 dwt στα κινεζικά ναυπηγεία Jiangsu Yangzijang. Τα εξοπλισμένα με scrubbers πλοία έχουν κόστος $52 εκατ. έκαστο και η παράδοσή τους αναμένεται το 2026.

Παράλληλα, η Thenamaris, με επικεφαλής τον κ. Νικόλα Μαρτίνο, απέκτησε δύο δεξαμενόπλοια χωρητικότητας 49.990 dwt από τη second-hand αγορά έναντι $53 εκατ. έκαστο. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα στην έκθεση της Xclusiv, τα πλοία αγοράστηκαν από το ναυπηγείο JNS, που τα κατασκευάζει επί του παρόντος. Η παράδοσή τους αναμένεται να λάβει χώρα το 2025.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.