Oι ΗΠΑ και επίσημα στο πρώτο βάθρο των εξαγωγών LNG

Oι ΗΠΑ και επίσημα στο πρώτο βάθρο των εξαγωγών LNG

72
Oι ΗΠΑ και επίσημα στο πρώτο βάθρο των εξαγωγών LNG

Oι ΗΠΑ αποτέλεσαν τον κορυφαίο εξαγωγέα LNG του κόσμου το 2023, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας. Συγκεκριμένα, οι αμερικανικές εξαγωγές LNG το περασμένο έτος ανήλθαν σε 11,9 δισ. κυβικά πόδια/ημέρα, σημειώνοντας άνοδο 12% συγκριτικά με το 2022.

Οι εξαγωγές LNG από την Αυστραλία και το Κατάρ -τους δύο άλλους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG στον κόσμο- κυμάνθηκαν από 10,1 δισ. κυβικά μέτρα ημερησίως έως 10,5 δισ. κυβικά μέτρα/ημέρα ετησίως μεταξύ 2020 και 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Cedigaz. Η Ρωσία και η Μαλαισία ήταν ο τέταρτος και ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG παγκοσμίως κατά την τελευταία πενταετία (2019-23). Το 2023, οι εξαγωγές LNG από τη Ρωσία ήταν κατά μέσο όρο στα 4,2 δισ. κυβικά πόδια/ημέρα και οι εξαγωγές από τη Μαλαισία κατά μέσο όρο στα 3,5 δισ. κυβικά πόδια/ημέρα.

Οι αμερικανικές εξαγωγές αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2023, αφού το Freeport LNG επέστρεψε σε λειτουργία τον Φεβρουάριο. Σημειώνεται επίσης ότι η σχετικά ισχυρή ζήτηση για LNG στην Ευρώπη εν μέσω υψηλών διεθνών τιμών φυσικού αερίου στήριξε τις αυξημένες εξαγωγές των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του έτους. Όπως και το 2022, η Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας) παρέμεινε ο κύριος προορισμός για τις αμερικανικές εξαγωγές LNG το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 66% των αμερικανικών εξαγωγών, ακολουθούμενη από την Ασία με 26% (και τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή με συνολικό ποσοστό 8% .

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.