Μεγάλο λιμενικό project στο Ιράκ, το «αντίδοτο» στη διώρυγα του Σουέζ

Μεγάλο λιμενικό project στο Ιράκ, το «αντίδοτο» στη διώρυγα του Σουέζ

270
Μεγάλο λιμενικό project στο Ιράκ, το «αντίδοτο» στη διώρυγα του Σουέζ

O όμιλος AD Ports και η General Company for Ports of Iraq (GCPI) ήρθαν πρόσφατα σε συμφωνία για την ίδρυση ενός joint venture με στόχο την ανάπτυξη του Al-Faw Grand Port και της οικονομικής του ζώνης. Επιπλέον, η συμφωνία περιλαμβάνει τις πιθανές επενδύσεις, τη διαχείριση και τη λειτουργία λιμένων, οικονομικών ζωνών και συναφών υποδομών σε άλλες πόλεις του Ιράκ.

Η συμφωνία υπογράφηκε, παρουσία της Α.Ε. κ. Razzaq Muhaibas Al-Saadawi, υπουργού Μεταφορών του Ιράκ, και της Α.Ε. Dr. Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, υφυπουργού Εξωτερικού Εμπορίου των ΗΑΕ, από τον Capt. Mohamed Juma Al Shamisi, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου AD Ports και τον Dr. Eng. Farhan Muhesen Al Fartosi, γενικό διευθυντή της GCPI.

Το Al-Faw Grand Port αποτελεί ένα πολυαναμενόμενο project, το οποίο έχει καθυστερήσει αρκετά χρόνια. To masterplan προβλέπει την κατασκευή τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων που θα μπορούσαν να επανασχεδιάσουν πλήρως τον χάρτη του εμπορίου Ασίας-Ευρώπης, μέσω σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων από το Ιράκ προς την Τουρκία και την ευρύτερη Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη ότι χωροθετείται στο βόρειο άκρο του Περσικού Κόλπου κοντά στη Βασόρα. Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα μέσα στον χρόνο, Τουρκία και Ιράκ αποκάλυψαν τα πλάνα τους για ένα σιδηροδρομικό και οδικό project προϋπολογισμού $17 δισ., το οποίο θα συνδέει το λιμάνι Grand Faw στο νότιο Ιράκ με τα σύνορα της Τουρκίας και θα επεκτείνεται περαιτέρω στην Ευρώπη, αποτελώντας μια εναλλακτική στη διώρυγα του Σουέζ.

Το λιμάνι, όταν θα είναι πλήρως λειτουργικό, θα αποτελεί επίσης ένα εκ των μεγαλύτερων στη Μέση Ανατολή. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του κυματοθραύστη στον λιμένα, ο οποίος ξεπερνά σε μήκος τα 15 χλμ. και εικάζεται ότι είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.