Vincent Clerc: Τα τρία κλειδιά για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας

Vincent Clerc: Τα τρία κλειδιά για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας

107
Vincent Clerc: Τα τρία κλειδιά για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας

Καθώς η MEPC81 πλησιάζει, η ναυτιλιακή κοινότητα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ναυτιλιακά γεγονότα του έτους. O IMO θα συνεδριάσει ‒εν μέσω καταιγιστικών γεωπολιτικών εξελίξεων, που αλλάζουν άρδην τη νόρμα της βιομηχανίας‒ για τα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν με γνώμονα τη βιωσιμότητα των θαλάσσιων μεταφορών.

Ένα από τα μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας που στρέφει με αγωνία το βλέμμα του στο Λονδίνο είναι και ο CEO της A.P. Moller-Maersk, κ. Vincent Clerc, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει τα τρία απαραίτητα συστατικά για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης.

Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με τον κ. Clerc, είναι αναγκαίο να μειωθεί η διαφορά κόστους μεταξύ πράσινων και συμβατικών καυσίμων. Αυτό πρέπει να επιτευχθεί άμεσα και μέσω ενός μηχανισμού χρηματοδότησης που θα αντισταθμίζει το κόστος και θα ανταμείβει τις «σωστές» ‒όπως τις χαρακτηρίζει ο κ. Clerc‒ επιλογές καυσίμων.

Επιπλέον, ο CEO της Maersk υπογραμμίζει την ανάγκη διασφάλισης μιας well-to-wake προσέγγισης, η οποία θα βασίζεται σε επιστημονική έρευνα με επίκεντρο την πραγματική μείωση των εκπομπών.

Τέλος, το τρίτο απαραίτητο βήμα είναι να διασφαλιστεί ότι η πράσινη μετάβαση θα είναι δίκαιη και θα υποστηρίζει τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Βάσει των παραπάνω, ο κ. Clerc υπογραμμίζει ότι η Maersk υποστηρίζει πλήρως το Green Balance Mechanism του World Shipping Council, το οποίο θέτει επί τάπητος και τα τρία αυτά θέματα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.