Oι κινεζικές εισαγωγές και εξαγωγές, σημείο καμπής για το παγκόσμιο εμπόριο

Oι κινεζικές εισαγωγές και εξαγωγές, σημείο καμπής για το παγκόσμιο εμπόριο

23
Oι κινεζικές εισαγωγές και εξαγωγές, σημείο καμπής για το παγκόσμιο εμπόριο

Ανάπτυξη κατέγραψαν οι κινεζικές εισαγωγές και εξαγωγές το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024, ενθαρρύνοντας τους ιθύνοντες χάραξης οικονομικής πολιτικής του Πεκίνου να προχωρήσουν με τα φιλόδοξα σχέδια προς την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Τα βελτιωμένα εξαγωγικά δεδομένα της Κίνας ακολουθούν τα αντίστοιχα επίπεδα της Νότιας Κορέας, της Γερμανίας και της Ταϊβάν, οι οποίες είδαν να εκπληρώνονται όλες οι προσδοκίες τους σχετικά με τις εξαγωγές τους. Σημειώνεται ότι οι ασιατικές οικονομίες τονώθηκαν από μια αύξηση της ζήτησης για ημιαγωγούς τους πρώτους δύο μήνες του 2024.

Οι κινεζικές εξαγωγές, στη διάρκεια Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024, ήταν υψηλότερες κατά 7,1% σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, οι κινεζικές εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 3,5%. Τα βελτιωμένα δεδομένα των κινεζικών εξαγωγών μεταφράζονται σε ανάκαμψη για το διεθνές εμπόριο.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Κινέζος πρωθυπουργός, κ. Li Qiang, ανακοίνωσε για το τρέχον έτος έναν παρόμοιο στόχο οικονομικής ανάπτυξης με το προηγούμενο έτος, γύρω στο 5%. Ο κ. Li Qiang υποσχέθηκε ότι θα συντελεστεί μετασχηματισμός του κινεζικού αναπτυξιακού μοντέλου, το οποίο εξαρτάται από την εξαγωγή τελικών αγαθών.

Μπορεί η κατασκευαστική δραστηριότητα της Κίνας να συρρικνώθηκε τον Φεβρουάριο για πέμπτο συναπτό μήνα, αλλά κύκλοι οικονομολόγων εκτιμούν ότι τα πρόσφατα κέρδη από τις εξαγωγές θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε νέες παραγγελίες για τις κινεζικές κατασκευαστικές εταιρείες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.