«Διακοσμητικές» οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν… ελέω Κίνας

«Διακοσμητικές» οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν… ελέω Κίνας

25
«Διακοσμητικές» οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν… ελέω Κίνας

Σε άνοδο βρίσκονται οι εξαγωγές LPG του Ιράν, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι αμερικανικές κυρώσεις στο κράτος της Μέσης Ανατολής δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg υπογραμμίζει ότι το 2023 το Ιράν κατέστη ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LPG στη Μέση Ανατολή. Οι εξαγωγές του Ιράν σημείωσαν άνοδο 28% και διαμορφώθηκαν άνω των 11 εκατ. τόνων, ενώ το 2024 αναμένεται να καταγραφεί περαιτέρω άνοδος στους 12 εκατ. τόνους. Η συγκεκριμένη εξέλιξη φαίνεται να συνιστά απότοκο της αύξησης της κινεζικής όρεξης για τις ιρανικές προμήθειες.

Την ίδια ώρα, παρά τις αμερικανικές πιέσεις, η ιρανική παραγωγή πετρελαίου έχει καταγράψει επίσης άνοδο. Το 2023 διαμορφώθηκε στο υψηλό πέντε ετών των 3 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ανά ημέρα. Πάλι ο ρόλος της Κίνας διαφαίνεται καθοριστικός, δεδομένου ότι η μερίδα του λέοντος των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου καταλήγει στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.