Τεχνολογική καινοτομία της Κίνας στις γεωτρήσεις πετρελαίου

Τεχνολογική καινοτομία της Κίνας στις γεωτρήσεις πετρελαίου

81
Τεχνολογική καινοτομία της Κίνας στις γεωτρήσεις πετρελαίου

Εξοπλισμός υποβρύχιων πετρελαϊκών γεωτρήσεων, που κατασκευάστηκε στην Κίνα, έχει τεθεί σε λειτουργία στην θαλάσσια περιοχή κοντά στην πόλη Τζαντσιάνγκ που βρίσκεται στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, όπως ανακοίνωσε η κοινοπραξία China National Offshore Oil Corporation (CNOOC).

Το λεγόμενο υποθαλάσσιο Χριστουγεννιάτικο δέντρο (subsea Xmas) είναι ένας σημαντικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στα υποθαλάσσια συστήματα παραγωγής της πετρελαϊκής βιομηχανίας, καθώς μπορεί να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου σε ώριμα πεδία θαλάσσιων γεωτρήσεων.

Ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιείται για τη διασύνδεση των γεωτρήσεων πετρελαίου, που βρίσκονται σε μεγάλο βάθος, με αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, που βρίσκονται στην επιφάνεια της θάλασσας.

Μέσω της εισαγωγής φιλτραρισμένου θαλάσσιου νερού με μέγιστη πίεση 17 Μεγαπασκάλ (MPa) στον ταμιευτήρα του κοιτάσματος, επιτυγχάνεται η άντληση του πετρελαίου στην επιφάνεια, από μεγάλο θαλάσσιο βάθος.

Το subsea Xmas έχει μήκος 3,5 μέτρων, πλάτος 3,2 μέτρων και ύψος 3 μέτρων, με συνολικό βάρος περίπου 22 τόνων, σύμφωνα με την CNOOC.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.