Κολοσσιαία συνεργασία μεταξύ της BHP και της Rio Tinto για την απανθρακοποίηση...

Κολοσσιαία συνεργασία μεταξύ της BHP και της Rio Tinto για την απανθρακοποίηση της μεταλλουργίας

179
Κολοσσιαία συνεργασία μεταξύ της BHP και της Rio Tinto για την απανθρακοποίηση της μεταλλουργίας

Η απανθρακοποίηση της μεταλλευτικής βιομηχανίας αποτελεί προτεραιότητα και πρόκληση για τις εταιρείες του συγκεκριμένου κλάδου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μεταλλευτικοί κολοσσοί της Αυστραλίας BHP και Rio Tinto συμφώνησαν, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, να συνεργαστούν με την κατασκευαστική εταιρεία BlueScope Steel για την απανθρακοποίηση της παραγωγής κράματος μετάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται ότι η μεταλλευτική βιομηχανία θα μπορούσε να μειώσει τις επιβλαβείς εκπομπές άνθρακα γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Η συνέργεια των τριών εταιρειών θα ήταν δυνατόν να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στο πεδίο της απανθρακοποίησης και να μειώσει τα κεφάλαια που θα χρειάζονταν οι συγκεκριμένες εταιρείες σε περίπτωση που αναλάμβαναν μεμονωμένα τη διαδικασία της απανθρακοποίησης.

Επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές σιδηρομεταλλευμάτων αποτελούν την πλειονότητα των εσόδων της Rio Tinto και της BHP, και η Αυστραλία στηρίζεται σε αυτές τις εξαγωγές. Γι’ αυτόν τον λόγο, η συνέργεια των τριών εταιρειών ενδεχομένως θα πληροί τα κριτήρια για οικονομική ενίσχυση από τη φορολογία των Αυστραλών πολιτών, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το Reuters.

Εν κατακλείδι, με δεδομένο ότι η μεταλλευτική βιομηχανία ευθύνεται για περίπου 8% των εκπομπών διοξειδίου παγκοσμίως, η επιτυχία του συνεργατικού εγχειρήματος των εταιρειών δεν είναι εξασφαλισμένη. Σε περίπτωση επιτυχίας του, οι παραγωγοί σιδηρομεταλλεύματος θα μπορούσαν να εκκινήσουν την παραγωγή «πράσινου» σιδηρομεταλλεύματος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.