Ο OPEC χάνει το στέμμα του

Ο OPEC χάνει το στέμμα του

82
Ο OPEC χάνει το στέμμα του

Οι χώρες του OPEC συνεχίζουν την ‒εκούσια ή ακούσια‒ μείωση της παραγωγής πετρελαίου και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή πετρελαίου από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού για τον Ιανουάριο του 2024 σηματοδότησε την υψηλότερη μηνιαία πτώση από τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Κατά κύριο λόγο, αυτό οφείλεται στην εφαρμογή περαιτέρω εθελοντικών μειώσεων στην παραγωγή πετρελαίου, που συμφωνήθηκαν από κοινού με τον ευρύτερο συνασπισμό OPEC+, αλλά και στον περιορισμό της λιβυκής παραγωγής λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα.

Ο OPEC άντλησε 26,33 εκατ. βαρέλια/ημέρα για τον Ιανουάριο του 2024, σημειώνοντας πτώση κατά 410.000 βαρέλια/ημέρα σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με σχετική έρευνα που διεξήγαγε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Αυτό το γεγονός μεταφράζεται ως περαιτέρω μείωση του μεριδίου του OPEC στην αγορά, ο οποίος ξεκίνησε να περιορίζει την παραγωγή του με σκοπό να υποστηρίξει την αγορά και να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη παραγωγή του «μαύρου χρυσού» από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Επισημαίνεται ότι η μεγαλύτερη μείωση στην παραγωγή για τον Ιανουάριο του 2024 αφορά στη Λιβύη, αφού οι αναταραχές στη χώρα οδήγησαν στην αναστολή της άντλησης πετρελαίου από το οικόπεδο Sharara, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας. Παράλληλα, το Ιράκ και το Κουβέιτ μείωσαν την παραγωγή πετρελαίου κατά 140.000 βαρέλια/ημέρα αντίστοιχα.

Η επόμενη μεγάλη μείωση στην παραγωγή του «μαύρου χρυσού» έλαβε χώρα στο Ιράν, παρότι η χώρα σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες παραγωγές για το 2023 στο πλαίσιο του OPEC. Στο ντόμινο των μειώσεων ακολουθεί η Αλγερία, με μείωση 40.000 βαρελιών/ημέρα.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι μόνο η Νιγηρία αύξησε την παραγωγή της κατά 40.000 βαρέλια/ημέρα, με τις εξαγωγές της να παραμένουν σταθερές, σύμφωνα με την έρευνα του Reuters που αξιοποίησε δεδομένα από τις εταιρείες δεδομένων, όπως η Petro-Logistics και η Kpler.

Στην πρόσφατη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών του OPEC+, που έλαβε χώρα την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2024, δεν αποφασίστηκε καμία αλλαγή στην πολιτική του Οργανισμού. Η σχετική συζήτηση, για το αν θα επεκταθούν οι μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου ή όχι, θα συνεχιστεί τον προσεχή Μάρτιο, σύμφωνα με το Reuters.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.