Containerships: Επίμονα θετικά τα πρόσημα των ναύλων

Containerships: Επίμονα θετικά τα πρόσημα των ναύλων

49
Containerships: Επίμονα θετικά τα πρόσημα των ναύλων

Το θαλάσσιο εμπόριο των ΗΠΑ και της Κίνας φαίνεται να αποτελεί τον καταλύτη της εκρηκτικής πορείας που καταγράφουν τις τελευταίες εβδομάδες οι ναύλοι των containerships. Μάλιστα, σημειώνεται ότι ο δείκτης WCI της Drewry συνέχισε να αυξάνεται και την εβδομάδα με πέρας την 25η Ιανουαρίου, καθώς διαμορφώθηκε στα $3.964/FEU.

Πλέον ο δείκτης βρίσκεται σε κατά 94% υψηλότερα επίπεδα σε ετήσια βάση και σε κατά 179% υψηλότερα επίπεδα από τον προπανδημικό μέσο όρο του 2019. Ακόμη, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Οκτώβριο του 2022.

Στη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο ρόλος του θαλάσσιου εμπορίου ΗΠΑ και Κίνας είναι καθοριστικός, με τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας να αντανακλούν αυτό το γεγονός. Πιο συγκεκριμένα, βάσει της Drewry, την εβδομάδα με πέρας την 25η Ιανουαρίου, οι ναύλοι στα routes μεταξύ Σαγκάης-Λος Άντζελες και Σαγκάης-Νέας Υόρκης σημείωσαν άνοδο 13% και 9% αντίστοιχα.

Εικόνα1

Τέλος, η Drewry εκτιμά ότι το ανοδικό μομέντουμ έχει πλέον κορυφωθεί και συνεπώς οι spot ναύλοι των containerships από την Ανατολή προς τη Δύση θα παραμείνουν σταθεροί ή θα μειωθούν τις ερχόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.