Σε άνθηση το διά θαλάσσης εμπόριο Ρωσίας-Ινδίας

Σε άνθηση το διά θαλάσσης εμπόριο Ρωσίας-Ινδίας

37
Σε άνθηση το διά θαλάσσης εμπόριο Ρωσίας-Ινδίας

Η συνεργασία Ρωσίας και Ινδίας χαρακτηρίζεται από πληθώρα τομέων σύμπραξης, με κύριους τομείς αυτόν του εμπορίου και της ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, ο ανατολικός θαλάσσιος διάδρομος (eastern maritime corridor), που συνδέει τα ινδικά λιμάνια στην ανατολική πλευρά της ινδικής υπο-ηπείρου με τα ρωσικά λιμάνια της ανατολικής Άπω Ανατολής, προσφέρει νέες εμπορικές δυνατότητες για τις δύο χώρες.

Το διμερές εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας ανήλθε στα $50 δισ. κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2022-2023 (που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023), σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, ο Ινδός υπουργός Ναυτιλίας κ. Sarbananda Sonowal ανέφερε ότι ο ανατολικός θαλάσσιος διάδρομος Ρωσίας-Ινδίας έχει μεγάλες πιθανότητες να προσφέρει νέες εμπορικές ευκαιρίες στις δύο χώρες.

Στο ίδιο συνεργατικό πνεύμα κινείται και η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών. Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft σχεδιάζει να επεκτείνει την παρουσία της στην αγορά της Ινδίας και να κατασκευάσει εκεί διυλιστήριο πετρελαίου, δήλωσε στις 25 Ιανουαρίου 2024 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Rosneft έχει ήδη επενδύσει $23 δισ. για την αγορά ενός δικτύου πρατηρίων καυσίμων και ενός λιμανιού στην Ινδία.

**Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.