«Απτόητες» οι κινεζικές εταιρείες στην Ερυθρά Θάλασσα με τις ευλογίες των Χούθι

«Απτόητες» οι κινεζικές εταιρείες στην Ερυθρά Θάλασσα με τις ευλογίες των Χούθι

188
«Απτόητες» οι κινεζικές εταιρείες στην Ερυθρά Θάλασσα με τις ευλογίες των Χούθι

Τον αντίθετο δρόμο, σε σχέση με τις μεγάλες liner εταιρείες, φαίνεται να ακολουθούν μικρότερες κινεζικές εταιρείες τακτικών γραμμών, οι οποίες δρομολογούν τα πλοία τους σε Ερυθρά Θάλασσα και Διώρυγα του Σουέζ.

Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν στους Financial Times ότι η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της «ασυλίας» που απολαμβάνουν τα κινεζικά πλοία από τους αντάρτες Χούθι. Οι εταιρείες αυτές φαίνεται να εξυπηρετούν λιμάνια όπως το Doraleh στο Τζιμπουτί, το Hodeidah στην Υεμένη και της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία, των οποίων η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων παρουσιάζει κάμψη μετά τις επαναδρομολογήσεις πλοίων από τις μεγάλες liner εταιρείες.

Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Transfar Shipping, της οποίας τρία πλοία επιχειρούν στη Μέση Ανατολή. Ειδικότερα, το «Zhong Gu Shan Dong» πέρασε από τη Μεσόγειο μέσω του Σουέζ στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν άλλες εταιρείες ανακοίνωναν προσαρμογές στα δρομολόγιά τους λόγω των επιθέσεων.

Την ίδια ώρα, η CULines ανακοίνωσε πρόσφατα νέα τακτικά δρομολόγια μεταξύ της Τζέντα και κινεζικών λιμανιών. Πάντως, η CULines είχε αναδυθεί ως παίκτης στη liner αγορά κατά την περίοδο της πανδημίας, οπότε οι ναύλοι και τα κέρδη για τους διαχειριστές είχαν ανέλθει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.