Αμείωτο το ενδιαφέρον των τραπεζών για τον άνθρακα

Αμείωτο το ενδιαφέρον των τραπεζών για τον άνθρακα

17
Αμείωτο το ενδιαφέρον των τραπεζών για τον άνθρακα

Ο άνθρακας φαίνεται να προσελκύει ακόμα τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών παρά τις διεθνείς δεσμεύσεις για εξάλειψη της χρήσης του όπως αυτές των G7.

Οι τράπεζες δάνεισαν περίπου $470 δισ. στη βιομηχανία άνθρακα μεταξύ του 2021 και του 2023, σύμφωνα με μελέτη της γερμανικής MKO Urgewald που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Από τις 638 τράπεζες που εξετάστηκαν, μόλις οι 140 μείωσαν την έκθεσή τους στη βιομηχανία άνθρακα από το 2016, σύμφωνα με την έκθεση. Αντιθέτως, το χαρτοφυλάκιο δανείων 75 τραπεζών αυξήθηκε την ίδια περίοδο.

Συνεπώς, οι εμπορικές τράπεζες δεν μειώνουν τα κεφάλαια με τα οποία χρηματοδοτούν τη βιομηχανία άνθρακα με ρυθμό επαρκή προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του Παρισιού για το κλίμα, τονίζει η Urgewald.

Το 2023 οι τράπεζες παρείχαν δάνεια $136 δισ. στη βιομηχανία, αριθμός μειωμένος κατά 20% σε σχέση με το 2016. Το 90% της χρηματοδότησης προέρχεται από τράπεζες της Κίνας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Ινδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ινδονησίας. Ειδικότερα, οι αμερικανικές τράπεζες είδαν τις επενδύσεις τους στον άνθρακα να αυξάνονται κατά 22% μεταξύ 2021 και 2023 στα $19,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Urgewald. Αντιθέτως, οι ευρωπαϊκές τράπεζες μείωσαν τα κεφάλαια προς τη βιομηχανία άνθρακα κατά 51% την ίδια περίοδο, σε συνολικά $6,5 δισ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.