Το LNG των ΗΠΑ, «στυλοβάτης» στην ενεργειακή μάχη της Ευρώπης

Το LNG των ΗΠΑ, «στυλοβάτης» στην ενεργειακή μάχη της Ευρώπης

32
Το LNG των ΗΠΑ, «στυλοβάτης» στην ενεργειακή μάχη της Ευρώπης

Η προσπάθεια της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο έχει ως ακρογωνιαίο λίθο την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον research fellow στο Columbia University’s Center on Global Energy Policy, κ. Adrian Duhalt.

Η Ευρώπη αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο εισαγωγέα για την ισχυρή βιομηχανία LNG των ΗΠΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Duhalt στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτέλεσε το έναυσμα για να καταστούν οι ΗΠΑ σημαντικός «παίκτης» στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Επισημαίνεται ότι η ζήτηση για LNG ήταν αυξημένη και στις ασιατικές αγορές κατά 13% τον Δεκέμβριο του 2023 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας παροχής δεδομένων και αναλύσεων Kpler. Παρά την αυξημένη ζήτηση για LNG, οι τιμές δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα.

Η Ευρώπη κατέστη ο πιο σημαντικός προορισμός για το αμερικανικό LNG, εκτοπίζοντας την Ασία από την πρώτη θέση. Τα τελευταία δύο χρόνια, τα δύο τρίτα των διά θαλάσσης φορτίων LNG κατέληξαν στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ποσότητα αμερικανικού LNG που εισήχθη στην Ευρώπη το 2022 αυξήθηκε κατά 141% σε σχέση με παρελθόντα έτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της US Energy Information Administration.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.