Η Ευρώπη, στυλοβάτης της ευφορίας στα δεξαμενόπλοια

Η Ευρώπη, στυλοβάτης της ευφορίας στα δεξαμενόπλοια

99
Η Ευρώπη, στυλοβάτης της ευφορίας στα δεξαμενόπλοια

Σε υψηλά πέντε μηνών κινήθηκαν πρόσφατα οι ναύλοι στη spot αγορά των Suezmax και Aframax.

Συγκεκριμένα, οι spot ναύλοι για τη μεταφορά πετρελαίου από τη Δυτική Αφρική προς το US Gulf (TD20) με Suezmax αυξήθηκαν από το WS 73,3 στις 10 Οκτωβρίου στο 161,36 στις 27 Οκτωβρίου. Αντίστοιχα, στο TD25 (US Gulf-Μεσόγειος) οι spot ναύλοι για τα Aframax αυξήθηκαν από το WS 128,4 στις 10 Οκτωβρίου στο 259,38 στις 2 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το Baltic Exchange.

Η υψηλή ζήτηση της Ευρώπης για αργό έχει οδηγήσει σε αύξηση των ναυλώσεων Suezmax και Aframax και τους ναύλους για τη μεταφορά αργού από τη Δυτική Αφρική, τη Βραζιλία και το US Gulf στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο.

Η ναυλομεσιτική Braemar σημειώνει σε ανάλυσή της ότι οι φορτώσεις αργού από τη Δυτική Αφρική στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν κατά 11%, στα 244.000 βαρέλια/ημέρα, τον Οκτώβριο. Την ίδια ώρα, από τη Δυτική Αφρική προς την Ευρώπη μεταφέρθηκαν 1,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα, σημειώνοντας αύξηση 17% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Οι ροές αργού από το US Gulf στην Ευρώπη επίσης σημείωσαν αύξηση από τα 1,87 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον Σεπτέμβριο σε 2,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον Οκτώβριο.

Η Braemar σημειώνει ότι οι ναύλοι των Suezmax είναι πιθανό να ακολουθήσουν την ανιούσα εάν η ζήτηση της Ευρώπης για πετρέλαιο αρχίσει να καλύπτεται έως έναν βαθμό από τη Βενεζουέλα, την ίδια ώρα που η προσφορά ξινού πετρελαίου είναι περιορισμένη λόγω των περικοπών του OPEC+ και των κυρώσεων στη Ρωσία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.