G20: Μεγάλη συμφωνία αλλάζει τα δεδομένα στις μεταφορές

G20: Μεγάλη συμφωνία αλλάζει τα δεδομένα στις μεταφορές

1995
G20: Μεγάλη συμφωνία αλλάζει τα δεδομένα στις μεταφορές

Μεγάλη συμφωνία που έρχεται να αλλάξει τον χάρτη των θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών υπεγράφη το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της G20 που διεξήχθη στο Νέο Δελχί.

Συγκεκριμένα ΕΕ, Ινδία, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, ΗΠΑ και άλλοι εταίροι της G20 υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τον India-Middle East-Europe Economic Corridor, έναν διάδρομο που θα ενώνει τη Μέση Ανατολή με τη Νότια Ασία. Στόχος είναι η ένωση χωρών της Μέσης Ανατολής μέσω σιδηροδρόμου και η σύνδεσή τους με την Ινδία μέσω λιμανιού, συμβάλλοντας στη ροή ενέργειας και εμπορευμάτων από τον Αραβικό Κόλπο προς την Ευρώπη και μειώνοντας τους χρόνους μεταφοράς που απαιτούνται για τη διά θαλάσσης σύνδεση, τόνισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

H συμφωνία έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ επιχειρούν να ανακόψουν τα φιλόδοξα σχέδια της Κίνας για τις υποδομές υπό το Belt and Road Initiative. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι πρόκειται για μια «πραγματικά μεγάλη συμφωνία» που θα ενώσει λιμάνια σε δύο ηπείρους και θα οδηγήσει σε μια «πιο σταθερή, πιο ευημερούσα και ολοκληρωμένη Μέση Ανατολή».

Από την πλευρά του, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι υποστήριξε ότι «πρόκειται για μια μεγάλη πρωτοβουλία συνδεσιμότητας» και «σπέρνουμε τους σπόρους προκειμένου οι μελλοντικές γενιές να κάνουν μεγαλύτερα όνειρα».

Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Φίνερ δήλωσε ότι η συμφωνία θα ωφελήσει χώρες μεσαίου και μικρού εισοδήματος στην περιοχή και θα καταστήσει σημαντικό τον ρόλο της Μέσης Ανατολής για το διεθνές εμπόριο.

Το μνημόνιο προβλέπει ο IMEC να αποτελείται από δύο ξεχωριστούς διαδρόμους: έναν ανατολικό διάδρομο που θα συνδέει την Ινδία με τον Αραβικό Κόλπο και έναν βόρειο διάδρομο που θα συνδέει τον Αραβικό Κόλπο με την Ευρώπη.

Κατά μήκος της σιδηροδρομικής διαδρομής, οι συμμετέχουσες χώρες σκοπεύουν να αναπτύξουν γραμμές για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων, καθώς και αγωγό για τη μεταφορά υδρογόνου που θα προέρχεται από ΑΠΕ για χρήση στην ηλεκτροπαραγωγή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.