Η έλλειψη εργαζομένων, πονοκέφαλος για τις βλέψεις των ΗΠΑ στη βιομηχανία τσιπ

Η έλλειψη εργαζομένων, πονοκέφαλος για τις βλέψεις των ΗΠΑ στη βιομηχανία τσιπ

28
Η έλλειψη εργαζομένων, πονοκέφαλος για τις βλέψεις των ΗΠΑ στη βιομηχανία τσιπ

Η αμερικανική βιομηχανία ημιαγωγών πρόκειται να αντιμετωπίσει τεράστια έλλειψη εργαζομένων έως το 2030, σύμφωνα με μελέτη της Ένωσης Βιομηχανίας Ημιαγωγών (SIA) και της Oxford Economics που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 25 Ιουλίου

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 67.000 εργαζόμενοι αναμένεται να είναι το έλλειμμα του κλάδου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι θα σημειωθεί σημαντική ανάπτυξη στο εργατικό δυναμικό της βιομηχανίας, καθώς αναμένεται αύξηση σε 460.000 εργαζομένους έως το τέλος της δεκαετίας, σε σύγκριση με τους περίπου 345.000 που απασχολούνται στον κλάδο φέτος. Σε κάθε περίπτωση, έντονη είναι η ανησυχία για το γεγονός ότι οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι του κλάδου δεν θα επαρκούν για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση στις ΗΠΑ, όπως καταδεικνύει ο ρυθμός αποφοίτησης από τις σχολές.

Η εν λόγω μελέτη πραγματοποιήθηκε καθώς οι ΗΠΑ στοχεύουν στην ενίσχυση του εγχώριου τομέα των τσιπ, μέσω του νόμου «CHIPS Act». Ο νόμος προβλέπει την εξασφάλιση χρηματοδοτικών πόρων για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων παραγωγής, καθώς και για την έρευνα και την ανάπτυξη στον τομέα των ημιαγωγών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων στον τομέα των ημιαγωγών αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος στις ΗΠΑ, καθώς υπάρχει έλλειψη αποφοίτων στις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά, ενώ σημειώνεται ότι, μέχρι το τέλος του 2023, 1,4 εκατ. θέσεις εργασίας μπορεί να παραμείνουν ανεκμετάλλευτες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.