Νέα μελέτη για τις δυνατότητες αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας στη ναυτιλία

Νέα μελέτη για τις δυνατότητες αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας στη ναυτιλία

87
Νέα μελέτη για τις δυνατότητες αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας στη ναυτιλία

Ο νηογνώμονας ABS και η Herbert Engineering Corp. (HEC) πραγματοποίησαν μια πρωτοποριακή μελέτη προκειμένου να εξετάσουν τον αντίκτυπο της εφαρμογής της πυρηνικής πρόωσης στον σχεδιασμό, στη λειτουργία και στις εκπομπές ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας 14.000 TEUs, καθώς και ενός Suezmax δεξαμενόπλοιου χωρητικότητας 157k dwt. Στόχος της μελέτης είναι να βοηθήσει τη ναυτιλιακή βιομηχανία να κατανοήσει καλύτερα τις πιθανές επιπτώσεις της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας ως πηγής πρόωσης, καθώς και να υποστηρίξει την υλοποίηση και άλλων αντίστοιχων μελλοντικών αναπτυξιακών έργων.

Η μελέτη, η οποία αξιοποίησε στοιχεία που παρείχαν κορυφαίοι κατασκευαστές πυρηνικών αντιδραστήρων, μοντελοποίησε τη λειτουργία δύο ψυχόμενων μέσω μολύβδου ταχέων αντιδραστήρων ισχύος 30 MW στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, διαπιστώνοντας ότι η χρήση τους θα μπορούσε να αυξήσει τη χωρητικότητα φορτίου και την επιχειρησιακή ταχύτητα, εξαλείφοντας την ανάγκη για ανεφοδιασμό καυσίμων για όλη τη διάρκεια ζωής του πλοίου. Στην περίπτωση του Suezmax δεξαμενόπλοιου, η μελέτη κατέληξε στο ότι η προσθήκη τεσσάρων μικροαντιδραστήρων θερμικών αγωγών ισχύος 5 MW, αν και θα μείωνε τη χωρητικότητα φορτίου θα αύξανε τις ταχύτητες πλεύσης και θα απαιτούσε ανεφοδιασμό μόνο μία φορά κατά την 25ετή διάρκεια ζωής του πλοίου. Τέλος, και οι δύο τύποι πλοίων θα εξέπεμπαν μηδενικές ανθρακικές εκπομπές από την κατανάλωση πυρηνικής ενέργειας για την πρόωσή τους.

Ο ABS πρωτοστατεί στις προσπάθειες υποστήριξης της ανάπτυξης συστημάτων πυρηνικής ενέργειας για την πρόωση εμπορικών πλοίων, με τον νηογνώμονα να έχει υπογράψει μάλιστα σύμβαση με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE) για την υποστήριξη ενός ερευνητικού έργου που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο του Τέξας και αφορά την ενσωμάτωση ενός πυρηνικού συστήματος πρόωσης σε ένα εμπορικό πλοίο.

Πηγή: https://ww2.eagle.org/en/news/news-room.html

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.